Észak-Koreába utazott magánlátogatásra Kim De Dzsung néhai dél-koreai elnök özvegye, hogy megpróbáljon tenni valamit a két Korea közötti párbeszéd újraindításáért. A 93 éves Ri Hi Ho egy népes küldöttség tagjaként repült szerdán chartergéppel Szöulból Phenjanba – jelentette a KBS dél-koreai rádió.
Dél-Koreában azt remélik, hogy Ri Hi Ho látogatása enyhítheti a két ország közötti feszültséget. Munkatársai szerint nem tudni, hogy az özvegy találkozik-e magas rangú észak-koreai vezetőkkel, köztük a világtól elszigetelt országot irányító Kim Dzsong Unnal, mielőtt szombaton visszatér Szöulba. A hivatalos program szerint Ri ellátogat egy szülőotthonba, egy árvaházba és egy gyermekkórházba.
"Ri reméli, hogy látogatása elősegíti a két Korea közötti további párbeszédeket, cseréket és az együttműködést" – mondta Kim Szong Dzse volt kulturális miniszter, a Rit kísérő küldöttség tagja.
A 2009-ben elhunyt Kim De Dzsung támogatta a Phenjanhoz való közeledést, és 2000-ben mérföldkőnek számító találkozót tartott a jelenlegi észak-koreai vezető apjával, Kim Dzsong Illel. Még ugyanebben az évben a két Korea közötti megbékélést célzó erőfeszítései miatt Nobel-békedíjjal tüntették ki.
Kim Dzsong Un tavaly hívta meg látogatásra Rit, és egyebek mellett megköszönte, hogy virágot küldött apja halálának harmadik évfordulójára.
A két Korea között az utóbbi hónapokban ismét feszültté vált a viszony egyrészt azért, mert az ENSZ irodát nyitott Szöulban az emberi jogok észak-koreai helyzetének megfigyelésére, másrészt amiatt, hogy Phenjan elutasította több dél-koreai elengedését.
(MTI)