Franciaországban őrizetbe vettek két újságírót, amiért állítólag megpróbálták megzsarolni VI. Mohamed marokkói királyt - közölték a hatóságok pénteken.
Eric Dupont-Moretti, a marokkói uralkodó ügyvédje azt mondta az RTL rádióadónak, hogy az újságírók állításuk szerint írtak egy kompromittáló könyvet VI. Mohamedről, és hárommillió eurót kértek azért, hogy ne jelentessék meg az írást. A jogász elmondta, a marokkói vezetés pert indított Párizsban Eric Laurent és Catherine Graciet ellen. A két újságírót még csütörtök délután vették őrizetbe.
A Le360.ma marokkói weboldal azt közölte, hogy a palota képviselői kétszer találkoztak az újságírókkal, a tárgyalásokról azonban előre értesítették a rendőrséget. A két gyanúsítottat akkor fogták le, amikor távoztak az étteremből az előlegként átadott 40 ezer euróval.
Az észak-afrikai térségben sokan a stabilitás zálogaként tekintenek a marokkói uralkodóra, akit azért is dicsérni szokás, amiért demokratikus reformokat hajtott végre, és előmozdította a női jogokat Marokkóban. A bírálok szerint viszont VI. Mohamed király a demokratikus díszletek között diktátorként irányítja az országot.
(MTI)