Tizenöten megsebesültek, amikor nagy erejű robbanás történt a kijevi parlamentnél.
Soviniszta tüntetők megrohamozták az ukrán parlament épületét hétfőn, azt követően, hogy a törvényhozás első olvasatban elfogadta az ukrán alkotmány decentralizációs módosítását, amely nagyobb önrendelkezést biztosít a helyi közösségeknek.
Az eddigi információk szerint a tüntetők valamilyen robbanószerkezetet dobtak a rendőrsorfalba, legalább tíz rendőrt sebesítve meg a helyi hatóságok közlése szerint. A rendőrök láb-, kéz-, szem- és fejsérüléseket szenvedtek, egyiküknek a detonáció térdből letépte az egyik lábát. Egyes hírforrások szerint már legalább 15 a sebesültek száma, s köztük újságírók is lehetnek. A sérültek egy része az épület egyik kapujánál fekszik, a mentők folyamatosan szállítják el őket a helyszínről.
A TASZSZ orosz hírügynökség mintegy 30 sebesültről tud, jelentése szerint a mentők nem győzik a munkát, a sebesültek elszállításába rendőrségi járőrgépkocsik is bekapcsolódtak.
Néhány száz szélsőséges tüntető, zömében a Szabadság (Szvoboda) párt zászlai alatt előzőleg botokkal, füstbombákkal és könnygázspay-vel támadt a rendőrökre, akik viszonzásul szintén könnygázt vetettek be. A parlament épületének környékét könnygázfelhő árasztotta el. A törvényhozás kijáratait a biztonságiak lezárták.
A parlament előtti tüntetésre a Szabadság párti aktivisták mellett a parlamenti kormánytöbbséghez tartozó Oleh Ljasko Radikális pártja, valamint az (ál)Jobboldali Szektor (PSZ) szimpatizánsai mentek ki, hogy tiltakozzanak az alkotmány módosítása ellen, amely szerintük elősegíti a kelet-ukrajnai szakadár területek elszakadását Ukrajnától.
Indulatokkal teli ülés
Indulatokkal teli rendkívüli ülésén fogadta el az ukrán parlament első olvasatban hétfőn a decentralizációt célzó alkotmánymódosítást A javaslatot a 450 fős parlamentben 265-en támogatták a jelen lévő 320 képviselő közül.
A vitát a felkelők által megszállt kelet-ukrajnai területeknek nyújtandó különleges jogállás váltotta ki. A beterjesztett alkotmánymódosítási javaslatba az előzetes információk szerint utalás került be a különleges státusról szóló törvényre.
Míg az ülésteremben az indítvány ellenzői az elnöki emelvény köré gyűlve szirénázással zavarták a felszólalásokat, addig radikális áljobboldali aktivisták, mintegy ezren, a parlament épülete előtt tüntettek.
Frissítés: Több mint százan megsérültek és meg nem erősített információk szerint rendőrök haltak meg, amikor szélsőségesek rohamozták meg a kijevi parlament épületét védő nemzeti gárdistákat és rendőröket. Az ukrán parlament első olvasatban hétfőn szavazta meg a decentralizációt célzó alkotmánymódosítást. Az ülés a tudósítások szerint indulatokkal teli volt, kint viszont szó szerint vér folyt.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
2. frissítés: Formálódik a harmadik Majdan
Kijevben a tüntető svobodások és jobb szektorosok gránátokat dobtak a rendőrök és a nemzeti gárda soraiba.
Videón a robbanások és a sérültek:
3. frissítés: Újabb videók az összecsapásról (16+)
4. frissítés: Őrizetben a Szics-gárdista gránátdobáló - halálos áldozat is van
Őrizetbe vették azt a tüntetőt, aki a gránátot dobott hétfőn a kijevi parlamentet védő rendőrökre és nemzeti gárdistákra – közölte Arszen Avakov "ukrán" belügyminiszter. A robbanás után egy ember meghalt.
A gyanúsított, Ihor Humenyuk beismerte a tettét. A férfi a soviniszta Szabadság párt Szics nevű önkéntes alakulatához tartozik, és a hadműveleti övezetből érkezett Kijevbe. Mint ismeretes, ez a félkatonai banda fenyegette korábban likvidálással a jobbikosokat és a vármegyéseket. A rendőrök még egy gránátot találtak nála, valamint a vásárlási csekket mindkét gránátról – mondta a belügyminiszter. A hatóságok összesen körülbelül 30 személyt vettek őrizetbe.
Mihajlo Raduckij, a kijevi városi adminisztráció helyettes vezetője szerint az összecsapásban összesen 56-an sérültek meg: 54 nemzeti gárdistát, valamint az ukrán 1+1 televízió operatőrét és egy francia újságírót szállítottak kórházba. Három sérült állapota súlyos. Raduckij megerősítette, hogy egy sérült műtét közben meghalt.
Korábban az ukrán belügyminiszter azt közölte, hogy a nemzeti gárda egyik 24 éves tagjának a szívét találta el egy repesz, és ebbe a sérülésbe halt bele. Mindkét tisztségviselő cáfolta azt a korábban felröppent hírt, amely szerint lövés okozta a halálát.
Avakov belügyminiszter viszont délutáni sajtótájékoztatóján összesen 122 sérültről beszélt, akik közül többüknek az állapota súlyos, egy ember kómában van. "Tizenketten fekszenek a védelmi minisztérium egyik kórházának műtőágyain, hét sérültet belügyminisztériumi kórházakban operálnak" – mondta. Avakov úgy tudja, hogy két francia tévés újságíró sérült meg a radikális tüntetők és a rendvédelmiek összecsapásában az ukrán parlament előtt.
A kijevi fővárosi rendőrkapitányság közleményt adott ki, miszerint a rend délután négy óra tájban helyreállt a parlament épületénél. Ennek ellenére a kerület vezetői azt tanácsolták a kijevieknek és az ukrán fővárosba látogatóknak, hogy egyelőre kerüljék el a belvárost.
A radikális ukrán pártok tüntetői és a parlamentet védő erők közötti összecsapás azután tört ki, hogy az ukrán törvényhozás első olvasásban jóváhagyta Petro Porosenko államfőnek az alkotmány módosítására tett javaslatát, amely nagyobb önrendelkezést biztosít a helyi közösségeknek. A decentralizációs célú alkotmánymódosítás a februárban megkötött minszki megállapodás egyik feltétele volt.
5. frissítés: Híradós összefoglaló
(MTI - HVG nyomán; képek: AFP)