Puerto Rico törvényhozásának felsőháza, a szenátus jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely kimondja, hogy a szigetország hivatalos nyelve a spanyol legyen, aminek következtében az angol a második helyre szorul.
A tervezetet először tavaly terjesztették be, de akkor elutasították. Most ismét napirendre tűzték, és előzetes vita nélkül csütörtökön elfogadták a kormánypárti szenátorok nagy többségének támogatásával.
"Azzal, hogy a spanyolt határoztuk meg hivatalos nyelvként, megerősítettük kulturális önazonosságunkat, és elismertük, hogy a lakosság több mint 80 százaléka nem ért és nem beszél angolul" - mondta Fas Alzamora szenátor.
A testület elnöke ellenezte a jóváhagyást, és azzal érvelt, hogy a XXI. században a kormányzati erőfeszítéseknek a multikulturális irányban kell haladniuk.
Puerto Rico az Egyesült Államok társult állama. A lakosság többségének a spanyol az anyanyelve, de akik az Egyesült Államokhoz való csatlakozást szeretnék, az angol nyelv elsőbbrendűsége mellett állnak ki. Egy 1983-ban elfogadott törvény mindkét nyelvet egyaránt hivatalosnak nyilvánította.
A törvénytervezetet még az alsóháznak is el kell fogadnia, hogy hatályba lépjen. Amint ez megtörténik, a kormányzat, a törvényhozás és az igazságszolgáltatás területén kötelező lesz a spanyol nyelv kizárólagos használata.
(MTI)