Akár 1,5 millió "menedékkérő" is érkezhet idén Németországba, a menekültügyi ellátórendszer pedig összeomolhat egy nem nyilvános kormányzati előrejelzés szerint - írta hétfőn a Bild című németországi lap.
A bizalmas minősítésű dokumentum alapján a berlini vezetés azzal számol, hogy októbertől az év végéig újabb 920 ezer Merkel-meghívott érkezhet az országba. A migrációs nyomás tovább emelkedik az utolsó negyedévben, az illegális határátlépések száma naponta hét- és tízezer között alakulhat.
A betolakodók nagy száma rendkívüli teher az elhelyezésükért, ellátásukért felelős tartományoknak és önkormányzatoknak, és az ellátórendszer összeomlása fenyeget - áll a belső használatra készült prognózisban, amely szerint a kereslet felfutása miatt már szinte lehetetlen beszerezni lakókonténereket és mobil tusolókat, WC-ket.
A dokumentum szerint változik a kontinenshódítók tömegének összetétele. Az év közepéig még a Nyugat-Balkánról származók alkották a legnagyobb csoportot - az összes kérelmező mintegy 40 százalékát -, az utóbbi időszakban viszont arányuk folyamatosan csökken, és egyre többen érkeznek háborús övezetekből, főleg Szíriából, Irakból és Afganisztánból. Nekik a nyugat-balkániakkal szemben jó esélyük van a menekültstátus megszerzésére.
Családegyesítéssel 8-10 rokon érkezhet fejenként
További gond lehet a családegyesítésből. Erre a menekültügyi szabályok alapján joga van valamennyi menekültstátust szerző kérelmezőnek.
Zoom
A kép Rábakeresztúron készült szeptemberben - csak a családegyesítésre hivatkozva érkezhetnek további milliók
A közel-keleti országokat jellemző családszerkezet alapján azzal kell számolni, hogy minden menekült 4-8 rokon áttelepítését kezdeményezheti - idézte a kontinens elárasztásában egyébként érdekelt, migránssimogató lap az előrejelzést. A kormány a legutóbbi, augusztusban kiadott hivatalos, nyilvános előrejelzés szerint 800 ezer menedékkérő érkezésével számol. Az prognózist már háromszor módosították, mindig fölfelé. Úgy tudni, hogy újabb előrejelzést már nem adnak ki, mert attól tartanak, hogy azt is "meghívólevélként" értelmezhetik azokban a térségekben, amelyekből a legtöbb menedékkérő indul Németország felé.
Azt nem tudni pontosan, hogy eddig mennyi bevándorló érkezett Németországba. Az előző hét végén kiszivárgott adatok szerint szeptemberben 163 ezer ember adatait rögzítették a menedékkérők regisztrálását és tartományok közötti elosztását szolgáló EASY (Erstverteilung von Asylbegehrenden, azaz menedékkérők elsődleges elosztása) nevű nyilvántartási rendszerben. Az év eleje óta regisztrált betolakodók száma így 577 ezerre emelkedett. Az eddigi csúcsévben, 1992-ben - a délszláv háború elején - 438 ezer menedékjogi kérelmet adtak be Németországban.
Frissítés: "Lehet, hogy készült" hasonló elemzés, de a kormányzat inkább tagad
A német kormányban nem ismert olyan előrejelzés, amely szerint az idén akár 1,5 millió menedékkérő is érkezhet Németországba - közölték hétfőn Berlinben a Bild című lap vonatkozó írására reagálva. A Bild hétfőn azt írta, hogy egy bizalmas minősítésű kormányzati prognózis szerint az október-decemberi időszakban további 920 ezer menedékkérő érkezhet az országba, számuk így elérheti a másfél milliót. A cikkben nincs szó arról, hogy mely kormányzati intézmény készítette az előrejelzést.
A kormányszóvivői tájékoztatón Harald Neymanns, a hivatalos előrejelzéseket készítő szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalt (BAMF) felügyelő belügyminisztérium szóvivője újságírói kérdésre azt mondta, hogy nem tudja megerősíteni a Bild beszámolóját. Georg Streiter helyettes kormányszóvivő hozzátette: nem ismer ilyen dokumentumot, és nem ismer senkit a kormányban, aki tudna annak létezéséről.
Ugyanakkor meglehet, hogy valamely kormányzati intézményben valóban készült hasonló elemzés, és előfordulhat, hogy "pecsét is van rajta" - tette hozzá Georg Streiter. A sajtó sajátos módon tud tálalni ügyeket, dokumentumokat - jegyezte meg a helyettes kormányszóvivő, aki korábban évekig rovatvezetőként dolgozott a Bildnél.
Harald Neymanns kiemelte: nem tűnik megalapozottnak a lapban ismertetett becslés, egyebek között azért, mert az őszi-téli hónapokban az időjárás miatt jellemzően csillapodnak a menekülthullámok. A görög-török uniós külső határ védelmének erősítéséről zajló tárgyalások eredményeként is csökkenhet az EU-ba érkező menedékkérők száma - tette hozzá, utalva Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfői brüsszeli tárgyalásaira. A Bildben ismertetett dokumentum szerint további gond lehet a családegyesítés, mert a közel-keleti országokat jellemző családszerkezet alapján minden menekült 4-8 rokon áttelepítését kezdeményezheti.
Ezzel kapcsolatban Martin Schäfer, a külügyminisztérium szóvivője rámutatott, hogy a genfi menekültügyi egyezmény alapján ugyan a menekültek nem kérhetik a család egyesítését, de a német jogszabályok lehetőséget adnak erre. Ugyanakkor csak a szülőkből, házastársakból és gyerekekből álló úgynevezett magcsalád egyesítését lehet kérelmezni, és csak az érintett német külképviseleteken. Ezek személyzetét ugyan éppen az eljárások gyorsításának céljával bővítették, de így is nagyon hosszú a várakozási idő, és nincs hivatalos becslés arról, hogy hányan érkezhetnek a családegyesítés intézménye révén Németországba.
A belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy még nem fejezték be a szeptemberi adatok "konszolidálását" és ellenőrzését, de még ezen a héten közlik a pontos adatokat az EASY-rendszerben nyilvántartásba vett menedékkérők és a BAMF-nál regisztrált menedékjogi kérelmek számának alakulásáról.
(MTI nyomán)