Bevándorló- és iszlámellenes nézetei késztették támadásra azt a munkanélküli német férfit, aki szombaton életveszélyesen megsebesítette a kölni főpolgármester-választás egyik jelöltjét. A választás vasárnap reggel rendben elkezdődött.
Zoom
A Rajna-parti város önkormányzatának honlapján közölt adatok szerint délelőtt 11 óráig a választásra jogosultak 7,8 százaléka adta le szavazatát. A negyedik legnagyobb német városban 810 ezren szavazhatnak, 18 óráig adhatják le voksukat.
Zoom
Részt akar venni a választáson a merénylet áldozata is, a konzervatív CDU, a Zöldek és a liberális FDP támogatásával indult pártonkívüli Henriette Reker, aki a kölni egyetemi klinika intenzív osztályán fekszik. Az önkormányzat szóvivője közölte: lehetővé teszik, hogy leadhassa voksát.
A támadó a nyakán sebesítette meg a politikust egy vadászkéssel. Orvosai szerint állapota stabil, és lehet bízni teljes felépülésében. A támadót a helyszínen elfogták. Kihallgatásán a bevándorláspolitika, "kiváltképp a menekültekre vonatkozó gyakorlat miatt kialakult hangulatát jelölte meg tettének motivációjaként" - mondta Ulf Willuhn kölni főügyész a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaságnak.
(MTI nyomán)