Egyes hírforrások szerint eddig összesen 153 ember vesztette életét a Párizs belvárosában több helyszínen végrehajtott géppisztolyos, robbantásos támadásokban. Már a hadsereg egységeit is az utcákra vezényelték, teljes a káosz a francia fővárosban. Párizsban éppen az elmúlt napokban szigorították meg a biztonsági intézkedéseket, mert két hét múlva a francia fővárosban kezdődik az ENSZ klímaügyi konferenciája, amelyen a világ állam- és kormányfői vesznek részt.
Zoom
Fotó: Reuters
Két vagy három fegyveres állítólag tüzet nyitott a párizsi Bataclan koncertteremnél lévő biztonsági emberekre, akik az ott történt túszejtés miatt vonultak ki a helyszínre. Az incidensek a Stade de France stadion közelében történtek, ahol a francia és a német válogatott játszott. A rendőrség azt kérte a párizsiaktól, hogy ne mozduljanak ki a lakásaikból. François Hollande francia elnök rendkívüli állapotot hirdetett, a határokat lezárják.
A brit közszolgálati adó szerint egyszerre több helyszínen történtek merényletek Párizsban. Számos forrás legalább 60 áldozatról számol be.
Az első hírek egy gépfegyveres lövöldözőről szóltak, de ahogy az események kibontakoznak, inkább úgy tűnik: egy összehangolt, több támadó által kivitelezett akciósorozattal állnak szemben a hatóságok.
Az AP szerint a lövöldözésnek egy párizsi étterem volt az egyik helyszíne. Ott két halott és hét sebesült van.
Először a belvárosi X. kerületben, a Le Petit Cambodge nevű étterem környékén dördültek lövések, majd az onnan nem messze található Bataclan nevű koncertterem előtt, később pedig a rue Charonne környékén is.
Zoom
A merényletek helyszínei a Google alapján (a BBC ábrái)
A Twitteren robbantásról is szólnak a hírek. Ez a Stade de France stadionnál történt. A helyszínen lévő Francois Hollande-ot kimenekítették a stadionból. Az elnök a belügyminisztériumban van válságtanácskozáson. A robbantás helyszínén 18 halottat láttak a szemtanúk. A Stade de France-nál egy feldarabolt holttestet találtak.
A legfrissebb hírek szerint legalább 100 túszt ejtettek a Párizs belvárosában lévő Bataclan koncertteremben. Itt a francia média szerint egy szemtanú az Allah Akbar (Allah nagy) kiáltást hallotta az egyik merénylő szájából. Más szemtanúk azt mesélték, a berontó fegyveresek automata fegyverekből tüzet nyitottak a sűrű tömegre, mindenütt vér folyt. Az Europe 1 szerint csak a Bataclanban legalább 15-en haltak meg, viszont 30 embernek sikerült kimenekülnie. Ez a videó a koncertteremnél készült, a felvételen jól hallhatóak a lövések:
Egy állítása szerint súlyosan megsebesült férfi megrázó twitben közölte, hogy az első emeleten bujkál és nagyon várja a kommandósokat, mert a támadók egymás után végzik ki az embereket a koncertteremben, ahonnan legutóbb robbanásokat is lehetett hallani.
Az Europe 1 francia rádió újabb helyszínről, a belvárosi Les Halles bevásárlóközpont közeléből is lövöldözést jelentett a Párizsban péntek este elkövetett merényletek sorában.
A rendőrség azt kérte a párizsiaktól, hogy ne mozduljanak ki a lakásaikból.
Zoom
Fotó: LeFigaro
200 különlegesen kiképzett katonát irányítottak éjfél előtt kicsit Párizs érintett, 10. és 11. kerületébe – tudta meg a Libération. Hollenade francia elnök szerint példa nélküli támadás történt Franciaorszég ellen, ezért lezáratta a határokat, így se ki, se be nem lehet menni.
Párizsban életben léptették az úgynevezett Vörös Alfa tervet, amelyet arra az esetre dolgoztak ki, ha több helyszínt is terrortámadás érne. A terv értelmében azonnal maximálisra fokozták a biztonsági készültséget minden úgynevezett kényes, stratégiai szempontból fontos helyszínen.
A francia elnök kihirdette a szükségállapotot.
A BBC tudósítója arról számolt be, hogy a merénylők, elkövetők még mindig szabadlábon járkálnak - a rendőröknek még senkit sem sikerült letartóztatniuk - legalábbis még éjfél után pár perccel.
Folyamatos ügyeletet rendelt el a párizsi magyar nagykövetségen a terrortámadások miatt a külgazdasági és külügyminiszter péntek éjjel. Ha magyar állampolgárnak segítségre van szüksége, azonnal hívja a követség 00-33-683-254-362-es telefonszámát - mondta az M1-nek Szijjártó Péter.
Zoom
Fotó: MTI / AP / Thibault Camus
0:52 A CNN jelentése szerint az egyik támadót elfogták, aki azt állítja, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagja, a három másik támadóval együtt Szíriából érkeztek.
Az egyik támadás helyszínén egy szemtanú hallotta, amint a fegyveres azt üvölti, ez Szíriáért van, elhangzott az Allahu Akbar is.
01:07 Mély megrendülését fejezte ki Angela Merkel német kancellár szombat hajnalban a Párizsban előző este a szelfipajtásai által végrehajtott terrortámadások miatt. A kancellár Berlinben nyilatkozva, bölcs éleslátásáról adva tanúbizonyságot, egyértelmű terrorakcióknak nevezte a több helyszínen elkövetett merényleteket. Merkel azt mondta, hogy gondolatai ezekben az órákban az áldozatoknál, a hozzátartozóknál és a Párizsban tartózkodó valamennyi embernél járnak.
01:12 Két magyar is ott volt a Bartaclan klubban, a párizsi terrortámadások egyik helyszínén, ahol fegyveresek több embert megöltek, és túszokat is ejtettek. A két magyarnak, Kövér Zsuzsának és Tibornak sikerült megszöknie a klubból. Zsuzsa azt írta a Facebookon, hogy jól vannak, a klubban távolabb voltak a lövöldözéstől, és 10 perc alatt sikerült kiszökniük annak köszönhetően, hogy ismerték a helyet és a hátsó kijáraton kijutottak az utcára.
01:22 Az AFP szerint 100 ember halt meg a koncertteremben, ahol a túszmentési akció zajlott. François Hollande, Manuel Valls and Christiane Taubira odamegy a helyszínre.
A TV5 arról adott hírt, hogy véget ért a bataclani akció, kiszabadították az életben maradt túszokat, a két terroristát lelőtték.
Más források arról számoltak be, hogy mozdulatlan testeket hoztak ki belülről, nem tudni, hogy halottak-e, vagy "csak" sérültek.
01:35 A francia hírforrások szerint eddig (szombat hajnalig) 140 halottja van a pénteken késő este kezdődött párizsi fegyveres támadásoknak.
(origo, hvg, atv, vs)
Frissítés: Mindenki megdöbbent Brüsszelben is
Megdöbbenésüknek adtak hangot a péntek éjszaka történt párizsi terrortámadások miatt az Európai Unió és a NATO vezető politikusai szombat hajnalban.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke angolul és franciául is közzétette reagálását az egyik népszerű közösségi oldalon. Azt írta: megdöbbenéssel követi az eseményeket. A politikus teljes szolidaritásáról és együttérzéséről biztosította a franciákat és a francia hatóságokat.
Hasonlóan reagált Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki mély megdöbbenésének adott hangot, és szintén teljes szolidaritásáról biztosította Franciaország népét.
Zoom
Fotó: Reuters / Christian Hartmann
Juncker rövid közleményt is kiadott még az éjjel, amelyben a Francois Hollande francia elnöknek küldött üzenetét ismertette.
"Megráz és felháborít, hogy Franciaországra ebben a pillanatban a leggyűlöletesebb terrorizmus csapott le" - írja Juncker, aki egyúttal tudatta: bízik abban, hogy a francia hatóságok és a francia nép közösen képes lesz megbirkózni ezzel az újabb megpróbáltatással.
"Ma minden gondolatom és részvétem Franciaországé és a franciáké" - zárta levelét az Európai Bizottság elnöke.
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szörnyűségnek nevezte az eseményeket.
"Franciaország mellett állunk. A terrorizmus soha nem győzi le a demokráciát" - nyomatékosította a norvég politikus.
Martin Scuhlz, az Európai Parlament (EP) elnöke tudatta: szörnyű hírek érkeznek Párizsból. Az áldozatok családjait együttérzéséről, a hatóságokat pedig támogatásáról biztosította rövid üzenetében a német politikus.
Az EP frakcióvezetői közül is többen megszólaltak a történtek miatt. Manfred Weber, a legnagyobb, néppárti képviselőcsoport német elnöke azt írta: mindannyian franciák vagyunk, Európa szorosan összetart.
Mély megdöbbenésének adott hangot a szociáldemokraták frakcióvezetője, az olasz Gianni Pittella is, aki szintén a franciák melletti kiállást hangsúlyozta.
Syed Kamall, a harmadik legnagyobb képviselőcsoport, az európai konzervatívok és reformerek vezetője vérlázítónak nevezte a történteket, valamint együttérzéséről biztosította az áldozatokat, hozzátartozóikat és a mentőalakulatok bátor tagjait.
Guy Verhofstadt, a liberálisok első embere minden párizsi számára részvétét fejezte ki, és mint írta: megdöbbentette a terrorcselekmény.
"Európa ma éjjel nem lesz képes nyugovóra térni" - húzta alá Verhofstadt.
Rövid üzenetében a radikális baloldal frakcióvezetője, a német Gabi Zimmer is megdöbbenését fejezte ki, és teljes szolidaritásáról biztosította a franciákat.
A zöldek társelnöke, a szintén német Rebecca Harms az eseményeket röviden összefoglalva azt írta: micsoda szörnyűség; ami történt, "hihetetlen".
Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője azt írta: szörnyűség, ami történt, és amíg helyre nem áll a rend, pártja felfüggeszt minden kampánytevékenységet.
Tusk: merénylet Európa ellen
A Franciaország elleni támadás merénylet egész Európa ellen - írta Donald Tusk, az Európai Tanács (EiT) elnöke Francois Hollande francia elnöknek címzett szombat hajnali levelében.
"Ma este Franciaország a terrorizmus elleni harc frontvonalába került, de Franciaország nincs egyedül. Ez a harc egész Európa harca, és mindenkié a szabad világban" - fogalmazott az EiT elnöke.
"A francia nagy, erős és rugalmas nemzet, le fogja tudni győzni a tragédiát" - tette hozzá.
Donald Tusk levelében kiemelte, hogy az Európai Unió segítséget nyújt Franciaországnak.
A tragikus, gyalázatos terrorcselekmény nem érheti el célját, nem győzhet a szétválasztás, a félelem, és nem áshatja alá a szabadságot. A szabadság, egyenlőség, testvériség értékeiért az Európai Unió valamennyi kormánya és nemzete kiáll - fogalmazott az Európai Tanács elnöke.
A politikus ígéretet tett levelében arra, hogy a világ húsz legfejlettebb országának (G20) vasárnapi törökországi csúcstalálkozóján arra kéri majd a résztvevőket, tegyenek a terrorfenyegetettség elhárításáért.
Gondoskodni fogunk arról, hogy Franciaország újra biztonságos legyen, és mindent megteszünk azért a következő hónapokban, hogy Európa terrorellenes stratégiája megfeleljen a kihívásoknak - fogalmazott levelében Donald Tusk.
Cameron segítséget ajánlott - a brit választók Európa határainak lezárását követelik
Felajánlotta Nagy-Britannia segítségét a francia kormánynak a brit miniszterelnök. Szombat hajnali értesülések szerint a nap folyamán értekezletet tart a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (COBRA), hogy áttekintse a párizsi merénylet nyomán kialakult helyzetet. A COBRA jogkörében áll javasolni a terrorkészültségi szint emelését.
Nagy-Britanniában tavaly nyár óta a második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben. Ez a készültségi szint a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" terrorfenyegetést jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint Nagy-Britanniát "nagy valószínűséggel" terrortámadás éri.
A Charlie Hebdo című francia szatirikus magazin párizsi szerkesztősége ellen januárban elkövetett véres terrortámadás után a brit sajtóban olyan értesülések jelentek meg, hogy a hatóságok fontolóra vették a legmagasabb, "kritikus" szintű terrorkészültségi fokozat elrendelését. Ezt akkor léptetik érvénybe, ha a brit kormány küszöbönálló nagyszabású merénylet terveiről kap konkrét értesülést.
Ezt a riasztási fokozatot a januári párizsi merénylet után végül mégsem rendelték el Nagy-Britanniában.
David Cameron brit miniszterelnök a Twitter üzenőportálon és személyes Facebook-oldalán egyaránt közzétett rövid nyilatkozatában megdöbbenésének adott kifejezést a péntek éjjeli párizsi terrortámadások miatt, és közölte, hogy Nagy-Britannia minden tőle telhető segítséget megad Franciaországnak.
Zoom
Fotó: MTI / AP / Michel Euler
Cameron bejegyzése után a kormányfő Twitter-oldalát gúnyos, esetenként dühödt válaszbeírások lepték el. Ezekben visszatérő elemként bukkant fel az a követelés, hogy azonnal le kell zárni Európa, és különösen Nagy-Britannia határait a Közel-Keletről érkező bevándorlók előtt.
A brit kormányfő Twitter-oldalára beírt számos üzenetben volt olvasható az baljós jóslat, hogy a pénteki párizsi vérengzés után "London következik".
Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága Twitter-üzenetében mélységes tragédiának, kétségbeejtő hírnek nevezte a párizsi merényleteket.
"Együtt sírunk az érintettekkel" - tette hozzá az egyházi vezető.
A brit külügyminisztérium sürgősséggel vizsgálatot kezdett annak kiderítésére, hogy az áldozatok között vannak-e brit állampolgárok.
A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap szombati kommentárja szerint a párizsi merénylet után várható az európai közvélemény jobbratolódásának felgyorsulása.
Európában a bevándorlási hullámmal szembeni növekvő lakossági ellenségesség nyomán máris polarizálódásnak indult a politika, és a választók még a hagyományosan liberális skandináv országokban is mind nagyobb számban fordulnak a jobboldal felé - áll a brit lap írásában.
A The Times szerint a francia határok lezárásáról hozott kormányzati döntés nyomán várhatóan felerősödik azoknak a hangja, akik az Európai Unió belső határellenőrzését lebontó schengeni rendszer egészének újragondolását szorgalmazzák.
(MTI)
2. Frissítés: A hajnali adatok alapján a CNN szerint így oszlik meg a 153 áldozat a támadás helyszínei között:
Bataclan színház: 112
La Belle Equipe bár, rue Charonne: 19
Le Petit Cambodge kambodzsai étterem környéke, rue Bichat: 14
Stade de France nemzeti stadion: 4
Avenue de la Republique, 10. kerület: 4
A Le Figaro szerint összesen nyolc támadó halt meg, közülük heten felrobbantották magukat. A francia lap összesítése szerint a hat helyszínen összesen legalább 122-en haltak meg, de a CNN 153 halottról ír. A francia lapok szerint a Bataclan koncertteremben legalább 82 áldozat volt, a CNN szerint viszont 110 áldozat is lehet. Több mint 200-an megsebesültek.
(Index)
3. frissítés: Szemtanúk beszámolása a történtekről: "Mindenfelé emberek hevertek"
Mindenfelé heverő testekről, vérről és halottakról számoltak be a péntek éjjeli terrortámadások szemtanúi a Le Monde francia napilap internetes oldalának szombat hajnali tudósítása szerint.
Egy kisírt szemű nő a Le Petit Cambodge étterem közelében azt mondta, hogy egy barátjával robogóval érkezett a helyszínre, ahol emberek feküdtek a földön, és azt hitte, autóbaleset történt, és egy kocsi rohant bele az étterembe.
"Nem értettem, mi történik. Mindenfelé emberek hevertek" - magyarázta a szemtanú, aki szerint mintegy negyvenen lehettek a földön, és legfeljebb négy-öt ember állt az utcán. Elmondta ugyanakkor, hogy nem látott vért, a tűzoltók pedig nagyon gyorsan megérkeztek, és minden megdöbbentően nyugodtnak tűnt.
Zoom
Fotó: AFP / Pierre Constant
Egy másik szemtanú három sorozatlövésről számolt be, és mint mondta, az első nagyon-nagyon hosszú volt.
A Bataclan klubból egy újságíró beszámolóját ismerteti a lap, aki azt mondta, hogy 21.45 körül két-három fegyveres rontott be a létesítménybe, és vaktában kezdtek lövöldözni az emberekre, az egyikük egy kalasnyikovval. Az Eagles of Death Metal koncertjére körülbelül ezren érkeztek a szórakozóhelyre.
"Legalább 10-15 percig tartott. Újratöltöttek. Nem kellett sietniük. Háromszor-négyszer is újratöltöttek" - mondta el a szemtanú, aki beszámolt arról is, hogy a színpad mögötti vészkijáraton tudott kimenekülni, az utcára érve pedig azt látta, hogy rengeteg vérző, meglőtt ember van már kint.
"Amikor lőni kezdtek, mindenki a földre vetette magát, és egymáson kezdtek átmászni az emberek" - mesélte egy másik szemtanú, aki határozottan három támadóról számolt be, akik találomra lőttek a bent lévő emberekre.
"Gépfegyvereket láttam. Testeken kellett átlépkednem. Vér volt mindenütt, az utcán pedig halottak" - mondta a Le Monde-nak az egyik túlélő.
A lap arról adott hírt, hogy a Bataclanban hajnali egykor ért véget a túszejtés, és a rendőrség az összes környező vendéglátóhelyet kiüríttette. Párizs polgármestere, Anne Hidalgo a helyszínen segíti a mentés megszervezését.
A Le Monde újságírója személyesen látta a lövöldözést La Belle Equipe kávézónál. Arról számolt be, hogy egy érkező autóból szállt ki a merénylő, majd nyitott tüzet a helyre egy nagy kaliberű fegyverből.
"Robbanásokat hallottam. Odamentem az ablakhoz. Láttam, ahogy egy férfi kiszáll, és több sorozatot lead a kávézóra. Kiabálást hallottam. Majd a férfi visszaszállt az autóba és elhajtott" - mesélte a környék egyik lakója.
Rendőrségi forrásokra hivatkozva a lap azt írta: a Stade de France közelében egy gyorsétteremben és egy sörözőben robbant bomba, a meccs viszont folytatódott, a végén pedig három kapun terelték ki a nézőket, a negyediktől viszont futva jöttek vissza azok, akik arra indultak.
A portál újságírója arról számolt be, hogy kint a készenléti rendőrség emberei terelték a tömegközlekedés felé az embereket, viszont egy ideig a helyi vasút sem járt, mert gyanús csomagot találtak az állomáson.
A lap emellett azt tudatta, hogy a hatóságok a belvárosban nyolc metróállomást zártak le.
Először 21 óra 20 perckor, majd egy perccel később rövid és éles robbanást hallottak a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés szurkolói péntek este Párizsban.
A nézők nem estek pánikba, de a meccs lefújása után több száz rajongó özönlött a pályára, hogy biztonságos helyet keressen.
"Biztonságosabbnak éreztük a pálya közepén, mert nem volt világos, hogy mi történhet odakint" - magyarázta egy szurkoló a hírügynökségi jelentések szerint. Egy másik azt mondta: hallották a két nagy durranást, de eleinte azt hitték, petárdáznak a stadionon kívül.
Egy fiatal szurkoló arról számolt be, hogy amikor elhagyták a stadiont rendőrségi szirénákat hallottak és futva hömpölygő tömeget láttak.
"Vonatra tudtunk szállni, de a Gare de Nord-nál (Északi pályaudvar) a rendőrőrök azzal vártak, hogy el kell hagyni a környéket, és azóta itt vagyunk az utcán. Nem tudom, hogyan jutunk haza" - mondta a fiatalember.
A Bataclan koncertteremben, ahol az amerikai Eagles of Death Metal játszott, az egyik néző két embert látott, akik automata fegyverekkel kezdtek lőni.
"A tömeg elindult az ajtók felé. A lépcsőházak hamar megteltek, mert a legtöbb ajtó zárva volt. Végül az ablakon jutottunk ki" - mondta a túlélő, akit egy közeli lakásba fogadtak be, amíg a rendőrség meg nem érkezett.
"Nem értettük mi ez, csak lövéseket hallottunk" - mondta egy másik szemtanú, aki rögtön a földre vetette magát a lövések hangjára.
(MTI)
4. frissítés: Válogatás nélkül, teljesen nyugodtan lőttek a tömegbe
Julien Pearce a francia nyelvű Europe 1 riportere ott volt a Bataclanban, ahol egy kaliforniai együttes lépett fel. A CNN-nek azt mondta,a hangulat oldott volt, amikor hirtelen hangos zajra lettünk figyelmesek, ami robbanásra emlékeztetett. "Körbenéztünk és láttuk a támadókat. Válogatás nélkül lőttek a tömegbe. Mindenki üvöltött, az emberek sírtak. Pearce, a barátai és valamennyi koncertlátogató körülöttük a földre vetettá magukat és próbáltak menedéket keresni. Két támadót jól látott: Kalasnyikovuk volt, fekete ruhában voltak és nem volt rajtuk maszk. Ezek a férfiak nem kiabáltak: sem Allah Akbart, sem semmit, nyugodtak voltak, egyszerűen csak céloztak, és lőttek válogatás nélkül.
A Vatikán is elítélte a támadásokat, Áder részvétét fejezte ki
Az egész emberiség elleni támadásnak nevezte a pénteken történteket a Vatikán. Federico Lombardi szóvivő közleménye szerint a pápával és a béke híveivel együtt a lehető legélesebben elítélik a támadásokat.
Részvéttáviratot küldött Áder János Francois Hollande francia elnöknek, melyben azt írta, határozottan elítéljük a terrorizmust, és megvetéssel fordulunk el az erőszak valamennyi megszállottjától.
A magyar államfő azt írta, mély megrendüléssel értesült a merényletekről, amelyekben több mint százan életüket vesztették Párizsban, és az egész magyar nép nevében részvétét fejezte ki az ártatlan áldozatok rokonainak, hozzátartozóinak. "Osztozunk fájdalmukban, és szívből együtt érzünk az aljas támadások sebesültjeivel is, akiknek mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk" - olvasható a levélben.
Áder János közölte: "hiszünk abban, hogy az emberi értékek, békés európai civilizációnk védelmében együtt síkra szállva sikerül majd megfékeznünk azokat, akik csak a pusztítást hirdetik, és világszerte oly sok szenvedést okoznak." Hozzátette: lélekben valamennyien Francois Hollande-dal és a baráti Franciaország népével vagyunk, amely az értelmetlen és embertelen terror elleni harcát folytatva a továbbiakban is számíthat Magyarország elkötelezettségére és támogatására.
5. frissítés: Kína csatlakozna a terrorizmus elleni harchoz
Kína kész csatlakozni Franciaországhoz és a nemzetközi közösséghez a biztonsági együttműködés erősítése és a terrorizmus elleni harc érdekében - mondta Hszi Csin-ping Francois Hollande-nak telefonon szombaton, a párizsi merényletek után. A kínai elnök elítélte a péntek éjjeli támadásokat, majd részvétét fejezte ki az áldozatok családjának.
Kína mindig is ellenezte a terrorizmus minden formáját, és együtt akar működni Franciaországgal és a nemzetközi közösséggel, hogy fokozzák a biztonsági együttműködést, küzdjenek a terrorizmus ellen, és garantálják minden ország népének a biztonságát!
9:15 Hazarepült a német válogatott, miután az éjszakát a stadionban töltötték. Franciaország törölt minden sporteseményt a hétvégére.
9:18 A védelmi tanács ülése kilenc után kezdődött meg a francia elnöki palotában. Francois Hollande elnök, Manuel Valls miniszterelnök és a legtöbb miniszter mellett a titkos szolgálatok, a rendőrség és a hadsereg vezetői is részt vesznek a tanácskozáson.
9:27 Franciaország tegnap megismerte azt, amiben mi Szíriában öt éve benne élünk - mondta Bassár el-Aszad az Europe1 újságírójának.
10:11 Bár azt még senki sem tudja, hogy az Iszlám Állam fegyveresei követték-e el a péntek éjszakai párizsi mészárlást, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1-nek adott telefonos interjújában végig az Iszlám Állam és a többi terrorszervezet elleni harc fontosságát hangsúlyozta.
10:23 Francia ügyészségi források szerint legalább 128 áldozata, és 99 súlyos sérülje van a támadásoknak. Rendőrségi források nem sokkal korábban még legalább 127 halottról, és összesen 180 sérültről beszéltek, akik közül 80-an voltak súlyos állapotban.
10:28 Tart a francia kormány válságtanácskozása, közben pedig Angela Merkel német kancellár is bejelentette, hogy összehívta szombatra a kormány rendkívüli ülését a párizsi támadások után. Azt ígérte, hogy mindent megtesznek, hogy segítsenek Franciaországnak a terroristák elleni harcban. David Cameron brit miniszterelnök is válságtanácskozást hívott össze.
11:03 Francois Hollande a kormány válságtanácskozása után azt mondta, az Iszlám Állam fegyveresei követtek el „háborús cselekményt". A 127 áldozattal járó támadásokat külföldről szervezték meg, de voltak Franciaországban is segítőik. Háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, és azt is bejelentette, hogy a rendőrök mellé kirendelt katonák is még napokig biztosan az utcákon maradnak.
12:06 Nicolas Sarkozy volt köztársasági elnök, az UMP párt elnöke szerint fontos biztonsági lépésekre van szükség, "a háborúnak pedig, amit vívunk, totálisnak kell lennie". Sarkozy beszélt telefonon Hollande-dal, és vasárnap reggel majd személyesen is találkoznak. (Le Figaro)
12:27 Párizs központjában egészen jövő csütörtökig betiltottak minden utcai demonstrációt, és ugyanez vonatkozik Seine Saint-Denis-re, Hauts de Seine-re, és Val de Marne-ra.
(HVG - Index)
A híradó szombat déli összefoglalója:
Friss: