A Bataclanban történt merénylet túlélői között van a 45 éves olasz, Massimiliano Natalucci, aki az életében már másodszor élt túl szörnyű tömegeseményt.
A férfi kamaszként ott volt a stadionban 1985-ben Belgiumban a Heysel-tragédiánál, amikor Liverpool-Juventus BEK-döntő idején ledőlt egy támfal, és 39 ember meghalt. Most pedig ott volt a Bataclanban is a koncerten. Néhány könnyebb sérüléssel megúszta a terrortámadást. Alig három méterre álltak egy barátjával a terroristáktól. A barátja nem volt olyan szerencsés mint ő, őt meg kellett műteni, mert vállon lőtték. (Guardian)
Hat embert vettek eddig őrizetbe
Omar Ismaïl Mostefai, az egyik beazonosított merénylővel kapcsolatban hat embert vettek őrizetbe. Köztük apját, testvérét és annak feleségét is.
Megtalálták a merénylők Seatját
Az Europa1.fr szerint a nyomozók megtalálták azt a Seat Leont, amivel a merénylők közlekedtek. Az autót párizs külvárosi részén találták meg, ami alapján feltételezhető, hogy elhagyták a várost.
(Index - HVG)
Zoom
Fotó: Anne Sophie Chaisemartin/AP
Toroczkai: Megérkezett az igazi terror, Merkeléket el kell zavarni a pokolba
Megérkezett az igazi terror Európába, ahogy azt előre jeleztem, de csak kevesen vettek komolyan. Minden felelősség azoké a most sopánkodó és szörnyülködő politikusoké, akik rákényszerítették, és még most is rákényszerítik a multikulturalizmust Európára. Ez csak a kezdet, ennél sokkal kegyetlenebb és kiterjedtebb terror vár az Európai Unióra (is). A megoldás pofonegyszerű: 1. Elzavarni a pokolba Merkelt, Junkert, Hollande-t és az összes többi sírásó politikai vezetőt. 2. Katonai erővel, duplasoros, brutálisan erős kerítéssel, vizesárokkal, tengeri hadiflottával lezárni az EU külső határait, és minden ellenszegülővel szemben tűzparancsot adni. 3. A több millió, már bent lévő illegális bevándorlót egyenként átvilágítani, s aki nem idevaló, azt azonnal kitoloncolni. 4. Ha mindez már működik, akkor lehet elgondolkodni azon, hogy Európán kívül keresztényi szeretetből kinek és hogyan segítsünk. De semmiképpen nem úgy, ahogy az eddig történt.
Kapcsolódó friss híreink:
- Angela Merkel szíriai meghívottja volt az egyik párizsi öngyilkos merénylő (frissített: Magyaroszágon is átmenekült a terrorista)
Korábban írtuk: Egyre több áldozat személyazonosságát is ismerjük
A hatóságok, rokonok, munkaadók elkezdték bejelenteni, hogy kik haltak meg péntek este a különböző támadásokban. A nevek a következők:
  • Asta Diakite, a francia válogatott középpályásának, Lassana Diarrának az unokatestvére, maga a játékos jelentette be.
  • Valentin Ribet, 26 éves ügyvéd, a Bataclanban halt meg. Halálát a munkahelye, a Hogan Lovells ügyvédi cég közölte.
  • Lola Salines, egy helyi roller derby csapat tagja. Ő is a Bataclanban volt, halálát az édesapja jelentette be.
  • Nohemi Gonzales, 23 éves kaliforniai egyetemista, aki formatervezést tanult.
  • Amine Ibnolmobarak építész és tanár. Nemrég házasodott össze, a feleségét háromszor lőtték meg, életveszélyes állapotban van.
  • Két meg nem nevezett belga állampolgár, a belga külügyminisztérium szerint.
  • Nick Alexander, a Bataclanban történt támadás közben játszó Eagles Of Death Metal merchfelelőse, azaz ő felelt a zenekar pólóinak, lemezeinek, és egyéb emléktárgyainak árusításáért.
  • Guillaime Decherf, a Les Inrockuptibles nevű francia kulturális magazin zenei újságírója.
  • A Universal Music két munkatársa, Thomas Ayad és Marie Mosser.
  • Cedric Mauduit, a Calvados nevű alsó-normandiai régió önkormányzatának dolgozója.
  • Elodie Breuil, 23 éves formatervező-tanuló.
  • Három chilei állampolgár: Luis Felipe Zschoche Valle zenész, Patricia San Martin és Elsa Veronique Delplace, Chile mexikói nagykövetének rokonai.
  • A 63 éves portugál Manuel Colaco Dias.
  • A spanyol Juan Alberto Gonzalez Garrido, egy 29 éves mérnök. A felesége ki tudott menekülni a Bataclanból.
  • Két meg nem nevezett mexikói állampolgár, a mexikói nagykövetség szerint.
A négyes metrón gépfegyveres rendőrök vigyázzák az utasokat:
Zoom
Az Index közölte olvasója fotóját
Újabb részletek derültek ki a nyolcszor hasztalan elítélt támadóról
Egyre több részlet derül ki az azonosított merénylőről, aki a Bataclan klubban mészárolt, és akinek a robbanás következtében leszakadt az ujja. A francia lapok szerint az illetőt Ismael Omar Mostefainak hívták, 29 éves francia állampolgár volt, és a Párizstól mintegy 35 kilométerre lévő Courcouronnes-ban lakott.
A hatóságok most azt a feltételezés próbálják megerősíteni, hogy a férfi tavaly valóban járt-e Szíriában.
Mostefai kisebb köztörvényes bűncselekmények miatt ismert volt a hatóságok számára: 2004 és 2010 között nyolcszor ítélték el, de egyszer sem kapott börtönbüntetést. A férfi 2010 óta hatósági megfigyelés alatt állt, de sosem találtak arra utaló jelet, hogy terrorista összeesküvésben vett volna részt.
Még azt lehet róla tudni, hogy rendszeresen látogatta a Chartres melletti Luce mecsetjét.
Az öngyilkos merénylő apját és testvérét szombat este őrizetbe vették. Az apját a párizsi régió Romilly-sur-Seine nevű településen, a testvért Bondoufle településen vették őrizetbe. A rokonság más tagjainál is házkutatást tartottak.
Megtartanák a labdarúgó Eb-t
"A kockázat már januárban egy szinttel megnőtt, s ez most még magasabbra szökött" - mondta Jacques Lambert, a jövő évi franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságot a szervező bizottság elnöke. De azt mondja, "ha fontolgatnánk a 2016-os Európa-bajnokság törlését, azzal azt a játékot játszanánk, amit a terroristák akarnak". Inkább igyekeznek majd a jövő évi tornát minél nagyobb biztonságban megtartani.
(Index - HVG)
Vasárnap reggeli kapcsolódó:
Korábban írtuk: Görögországon keresztül érkezhetett egy másik kontinensrobbantó is
Nem hivatalos görög források szombat este közölték, hogy a korábban beazonosított férfi mellett valószínűleg egy másik merénylő is áthaladt (legyünk empatikusak: átmenekülhetett - a szerk.) Görögországon, de ezt még vizsgálják.
A görög hatóságok előzőleg azt jelentették be, hogy októberben Lérosz szigetén regisztrálták annak a szíriai útlevélnek a tulajdonosát, amelyet a péntek éjjeli párizsi merényletsorozat egyik helyszínén találtak az elkövetők egyikének holtteste mellett.
Őrizetbe vették az egyik azonosított merénylő apját és fivérét
A francia rendőrség őrizetbe vette szombat este az egyik beazonosított öngyilkos merénylő apját és testvérét, és mindkettőnél házkutatás folyik - közölték nyomozati források nem hivatalosan. A 29 éves, francia állampolgár elkövető apját a párizsi régió Romilly-sur-Seine nevű településen, a testvért Bondoufle településen vették őrizetbe. A merénylő a Bataclan rendezvényteremben végrehajtott terrorakció során vesztette életét. A rokonság más tagjainál is házkutatást tartanak.
Továbbra is elkeseredetten küzdenek a brüsszeli iszlamista fellegvárral, Molenbeekkel
A francia nyelvű belga közmédium, az RTBF értesülése szerint a délutáni után este újabb rendőri akció indult Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületének több részén is, a belga belügyminiszter pedig egy flamand csatornának szombat este úgy nyilatkozott, hogy személyesen veszi kézbe a kerületet.
Az RTBF az újabb akcióról mindössze annyit közölt, hogy a rendőrség több utcát lezárt, egy esküvő vendégei például csak rendőri kísérettel közelíthetik meg az ünnepséget.
Közben Jan Jambon, a belga koalíciós szövetségi kormány flamand nacionalisták által delegált belügyminisztere a VTM nevű holland nyelvű adónak adott interjúban kijelentette: nem tesz jót az országnak, hogy Molenbeek révén folyamatosan ismételten terrorcselekményekkel hozzák összefüggésbe. Több korábbi terrorcselekmény elkövetőjéről derült már ki ugyanis, hogy megfordultak a jelentős muszlim közösségnek otthont adó brüsszeli városrészben.
A belügyminiszter rámutatott, hogy más városokban ugyanazt a politikát alkalmazzák a radikalizmus megfékezésére, és máshol ez eredményt hozott, sikerült megállítani, hogy fiatalok útnak induljanak Szíriába. Jambon tudatta, hogy személyesen fog utánanézni, hogy ugyanez a módszer Molenbeek esetében miért nem jár sikerrel.
"Hogy meg akarom-e tisztítani Molenbeeket? Azt mindenesetre meg fogjuk vizsgálni, hogy ez a kerület miért maradt problémás és mit lehet tenni. Egy dolog biztos: ez az állapot tarthatatlan" - húzta alá Jan Jambon.
"Személyesen veszem kézbe az ügyet, mert ez így nem maradhat. Ennek véget kell vetni. Mindent meg kell tennünk, hogy ez a probléma megszűnjön" - tette hozzá a belügyminiszter.
"Kitakarítom Molenbeeket. Hadban állunk az Iszlám Állammal" - idézte még a minisztert két belga hírportál is.
A délután folyamán a belga hatóságok három embert tartóztattak le Molenbeekben a péntek esti párizsi terrortámadásokkal összefüggésben.
A miniszter az interjúban a menekültválságra is kitért. Mint mondta: Belgium aligha tud két fronton harcot viselni; egyszerre kellene küzdenie a terrorizmus ellen, s közben a menekültválságot is kezelnie, ezért ez utóbbira sürgősen európai megoldást kell találni, amely a külső határok ellenőrzésével kell, hogy kezdődjön.
(HVG - MTI)
Korábban írtuk: A 129 áldozat között számos külföldi van - írja a Le Figaro.
  • Legalább két belga állampolgár a belga külügyminisztérium szerint
  • A 29 éves spanyol Alberto González Garrido a Bataclan klubban halt meg
  • A 63 éves portugál férfi a stadion közelében vesztette életét
  • Két román állampolgár
  • Egy brit fiatal férfi
  • Két fiatal tunéziai nővér
  • Egy chilei
  • Két algériai, egy 40 éves nő és egy 29 éves férfi
  • Egy 20 éves amerikai diáklány
Az Anonymous is nekimenne az Iszlám Államnak
Háborút hirdetett az Iszlám Állam ellen az Anonymus nevű hackercsoport egy videóüzenetben, egyúttal részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Az Anonymus azt üzente a terroristáknak, hogy meg fogják őket találni.
Belgium szó szoros értelemben is uniós terrorközpont
A párizsi merényletsorozat után három embert vettek őrizetbe a belga hatóságok, összefüggésben a vérengzéssel. A több szál is Belgiumba vezetett, ami elég meglepő, mert eddig ritkán lehetett együtt említeni Belgiumot a terrorizmussal.
Pedig a Vocativ összeállításából kiderül, hogy az Európai bürokrácia központja egyben az európai terrorizmus centruma is.
Európai összehasonlításban ugyanis Belgiumból csatlakozik a legtöbb ember a keleti dzsihádista szervezetekhez: egymillió emberből negyven fő.
Összesen egyébként 20 ezer külföldi tagja van a közel-keleti miliciáknak, ennek ötöde Nyugat-Európából érkezett állampolgár.
Tényleg nem találtak semmit a hotelben a rendőrök
A francia belügyminisztérium szóvivője megerősítette a Reutersnek a kerületi alpolgármester által elmondottakat, a Pullman hotelnél téves riasztásra mentek ki a rendőrök. A BBC azt írja, hogy a rendőrök átkutatták a hotelt, de semmit sem találtak. A rendőrök azért vonultak ki, mert egy turista jelentette, hogy valami gyanúsat látott.
Korábban írtuk: A francia rendőrség szerint folyamatban van egy akció a Pullman hotelnél, azonban tagadták a közösségi médiában terjedő híreket, miszerint lövések dördültek volna, írja a BBC.
Philippe Goujon, a XV. kerület alpolgármestere azt mondta a Le Figarónak, hogy a Pullman hotel közeből jelentett lövések "mókamesterek művei" voltak. Azt mondta, valójában nem történt semmi, és ugyanígy a Boulevard de Grenelle-nél sem találták végül semmit a nagy erőkkel kivonuló rendőrök.
Kapcsolódó friss hírünk: Fokozottan védjük a külföldi katonákat
Gépfegyveres katonákba futhatunk Budapest utcáin
A terrorkészültség fokozása miatt ma már gépfegyveres katonák sétálnak Budapest utcáin, az állami hírügynökség fotósa a Vörösmarty tér és a Ferenciek tere között látott néhányat. A már ma életbe lépett biztonsági intézkedések határozatlan időre szólnak, úgyhogy lehet nem árt, ha hozzászokunk ehhez a látványhoz.
Zoom
Holnap félárbocra eresztjük a magyar lobogót
Ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbocra eresztik Magyarország lobogóját vasárnap reggel a Parlament előtt a nemzeti gyásznap elrendeléséről szóló kormányrendelet alapján. A 9 órakor kezdődő ünnepen részt vesz Orbán Viktor. Ezen a napon a meghatározott középületekre gyászlobogót kell kifüggeszteni, Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbócra kell ereszteni.
Az USA nem tart terrortámadástól
Összeült az USA Nemzetbiztonsági Tanácsa, és arra jutottak, hogy az Egyesült Államokat jelenleg nem fenyegeti terrortámadás veszélye.
(Index - MTI)
További friss híreink:
Korábban írtuk: A halottak száma hivatalosan 129-re nőtt - jelentette be egy párizsi ügyész, Francois Molins egy sajtótájékoztatón. Azt is elmondták, hogy 352 sebesültet tartanak számon, ebből 99 kritikus állapotban vannak még mindig. Az ügyész szerint hét terrorista halt meg, pedig eddig nyolcról szóltak a hírek.
Zoom
Fotó: Graham Hughes/The Canadian Press via AP
A főügyész azt is elmondta, hogy feltehetően három terroristacsoport mozgott összehangoltan a támadások idején. A hét terrorista Kalasnyikovokat és ugyanolyan robbanószerkezeteket használt, és arra törekedett, hogy a lehető legtöbb embert megölje. Azt is megerősítette, hogy az egyik támadásnál egy fekete Seatot használtak a merénylők.
„Meg kell tudnunk, kik ezek az emberek, kik a segítőik, ki tervelte ki a támadást, honnan jöttek, és ki finanszírozta őket" – mondta.Az egyik támadót hivatalosan is azonosították. 1985. november 21-án született Essone-ban, nyolcszor ítélték már el 2004 és 2010 között, de egyszer sem került börtönbe.
A főügyész a sajtótájékoztatón rekonstruálta azt is, hogyan történtek a támadások a tanúvallomások és a térfigyelő kamerák felvételeinek elemzése alapján:
21 óra 20 perckor, miközben már tartott a Stade de France-ban a francia-német barátságos mérkőzés, egy robbanás történt a B bejáratnál. Két holttestet találtak a helyszínen, az egyikük öngyilkos merénylő volt, akin robbanómellény volt. Egy járókelő is megsérült a robbanásban.
A X. kerületben közben egy második helyszínen Kalasnyikovokkal megöltek tizenöt embert, sokakat pedig megsebesítettek. Erre a helyszínre egy fekete Seattal érkeztek a támadók.
21 óra 30 perckor egy második robbanás is történt a stadion H bejáratánál, amikor a második öngyilkos merénylő is működésbe hozta a robbanómellényét.
21 óra 32 perckor a XIX. kerületben is lövöldöztek a fekete Seatban érkező támadók. Nagyjából száz lőszerhüvelyt találtak a helyszínen.
21 óra 36 perckor a XI. kerületi Rue Charonne-nál újból egy fekete Seatot láttak. Az egyik étterem teraszán ülők közül 19-en meghaltak, 9-en életveszélyes állapotban vannak. Itt is száz lőszerhüvelyt találtak.
21 óra 40 perckor egy fekete Polo érkezett a Bataclan koncertteremhez. Három támadó berontott a terembe, lőni kezdtek, és túszul ejtették a bent lévőket. A kommandósok végül megindították a támadásukat.
Zoom
Fotó: Reuters
A Sátán Anyjával robbantottak a merénylők
A francia államügyész szerint triacetone triperoxide volt az öngyilkos merénylők mellényében. Ezt a Sátán Anyjának becézett anyagot több, készen kapható vegyületből viszonylag egyszerűen és költséghatékonyan össze lehet állítani, viszont a rendőrségi kutyák nehezen szagolják ki. Nem véletlenül ez a terroristák egyik kedvelt robbanóanyaga, a nevét beütve az internetbe az első keresési találat az elkészítéséről szól.
Még nagyobb lett volna a baj, ha bejut a meccsre egy öngyilkos merénylő
A Stade de France-nál robbantó három öngyilkos merénylő közül az egyiknek jegye volt a francia-német meccsre, amire közel nyolcvanezer ember érkezett a stadionba. A merénylő megpróbált bejutni, de a biztonsági őrök felfedezték a robbanómellényét.
A Wall Street Journalnek nyilatkozott az egyik biztonsági őr, aki azt mondta, nagyjából 15 perce tartott a meccs, amikor megjelent a merénylő. Miután felfedezték, hogy robbanószerkezet van nála, próbált hátrálni, és működésbe hozta a mellényt.
Zoom
Fotó: Michel Euler/AP
A rendőrök szerint a merénylő a zsúfolt stadionban akart robbantani eredetileg. Néhány perccel később egy másik támadó is felrobbantotta magát egy másik bejáratnál. Egy harmadik támadó egy közeli McDonald's-nál robbantott.
A három támadásban egy civil halt meg és a három merénylő. Ez egyébként a biztonságiak felkészültségét is jelzi, hiszen ha nem szúrják ki a robbanómellényeket, akkor valószínűleg sokan meghaltak volna a stadionban is.
Tirana is célpont lehet
Párizs után Tirana lehet az Iszlám Állam következő célpontja az albán belügyminiszternek küldött fenyegető levél alapján. Saimir Tahiri magán e-mail címére érkezett a fenyegetés: "Most ti következtek! Elkezdődött a szent háború mindazok ellen, akik részt vesznek az Iszlám Állam elleni háborúban. Reszketni fogtok és térdre rogytok Allah előtt. Allah hatalmas". Az albán terrorelhárítás nyomoz.
A Belgiumban elfogott férfi ott volt péntek este Párizsban
A Belgiumban elfogott férfiak egyike ott volt péntek este Párizsban, jelentette be Charles Michel belga miniszterelnök. A francia ügyészség korábban azt erősítette meg, hogy három embert is őrizetbe vettek Brüsszel egyik kerületében a párizsi támadásokkal összefüggésben.
Egyiptomi útlevelre bukkanták a stadionnál a párizsi rendőrök
Szombat este bejelentették, hogy rátaláltak arra az egyiptomi fiatalemberre, akinek korábbi hírek szerint a Stade de France-nál veszett nyoma. Az is elképzelhető, hogy az ő elveszett útlevelét találták meg a helyszínelésen.
Kairó a délutáni órákban jelentette be, hogy egy 1988-as születésű egyiptomi fiatalember eltűnt a francia fővárosban. Ahmed Abu Zeid külügyi szóvivő szerint Valíd Abder-Rázek Júszef édesanyja társaságában utazott Párizsba, és péntek este elment a Stade de France stadionban megrendezett francia-német labdarúgó mérkőzésre.
Időközben azonban jelentkezett az érintett fivére, aki az egyiptomi al-Haját televízió egyik műsorába betelefonálva elmondta, hogy testvére súlyosan megsebesült a stadionnál. Közlése szerint addigra már három műtétet hajtottak végre a 27 éves egyiptomin, akit a teste különböző pontjain sebesítettek meg repeszdarabok.
A betelefonáló szerint Abder-Rázek őt kísérte el Párizsba, ahova egészségügyi kezelésre érkezett, és hangsúlyozta, hogy fivérének semmi köze a terroristákhoz. Azt is megemlítette, hogy testvére a támadás során elveszítette az útlevelét, amelyet azonban a hatóságok megtaláltak.
(Index - HVG nyomán)
A kora esti híradó összefoglalója:
Korábban írtuk: