Tömeges nemi zaklatás ügyét titkolta el a svéd rendőrség egy két évvel ezelőtti fesztiválon. Egy afgán fiatalokból álló társaság állítólag 11-12 éves lányokat fogdosott az ifjúsági programsorozaton - írja a Dagers Nyheter napilap.

A lap információi szerint 50, főleg afgán fiatal követte el a két évvel ezelőtti szexuális támadásokat, és egy nemi erőszakról is érkezett bejelentés.
A támadásokat a 2014-es "We Are Sthlm" elnevezésű kultúrfesztiválról jelentették, és még megerősítésre várnak. De ettől függetlenül a kölni történtekhoz hasonló, vagy még nagyobb politikai botrányt is okozhatnak Svédországban. A bevándorlás-ellenes Svéd Demokraták pártja hónapok óta irányítja a politikai hangulatot, az elmúlt hónapok közvélemény-kutatásai is alátámasztják sikerüket.
Politikai háttér az elhallgatás mögött
A fesztivált felügyelő rendőrök vezetője, Peter Agren szerint a bevándorlók által elkövetett erőszak eltitkolása sokszor azért történik, mert "a rendőrök inkább nem mondják el, mi történt, mert azzal a Svéd Demokraták kezére játszanának".
A párt elnöke, Bjorn Soder úgy gondolja, ilyen botrányra még nem volt példa. Az Express magazinnak adott interjúban elmondta, hogy azonnali nyomozást követelnek, mivel számtalan helyszínen, rengeteg lánnyal történhetett már hasonló erőszak.
Svédország Németországgal karöltve évek óta gyilkos bevándorláspárti politikát folytat, a skandináv országban kaphattak először állandó lakhelyet magukat szíriai menekülteknek mondók. Az elmúlt években a temérdek migráns befogadását követően krízishelyzetbe került az ország: a 2015-ös év hatalmas menekültáradata északra tartott, és az év végén szó szerint megtelt az ország.
A svéd lap részletes jelentése szerint a belső rendőri vizsgálat kimutatta, hogy valóban molesztáltak fiatal lányokat a fesztiválon, ugyanúgy, mint a korábbi években. De amikor a stockholmi rendőrség átvette a vizsgálat vezetését, ők már csak "viszonylag kevés" bűncselekményről számoltak be.
Dan Eliasson rendőrségi vezető állítása szerint csak vasárnap este szerzett tudomást a két évvel ezelőtti esetről, és rögtön biztosította a publikumot az ügy kivizsgálásával kapcsolatban.
A svédországi szexuális zaklatással kapcsolatos statisztikák már évek óta kiemelt figyelmet kapnak, a bejelentések alapján itt követik el a legtöbb nemi erőszakot Európában. Bár ezek a statisztikák sokszor név nélküli, lezáratlan nyomozásokon alapulnak, az országot féltők legtöbbször azzal érvelnek, hogy a bevándorlók miatt jutott ide az ország.
(MTI nyomán)