Tovább emelkedett a szilveszteri molesztálások miatt tett feljelentések száma Kölnben. A város ügyészségének keddi összesítése szerint 561 feljelentés érkezett a hatóságokhoz – hétfőn 553, vasárnap 516 volt ez a szám. Az ügyészség csupán 12 feltételezett elkövető ellen nyomoz, közülük mindössze öten vannak előzetesben.
Zoom
A kölni ügyészség kedden átvette a szilveszteri molesztálásokkal összefüggő tájékoztatási feladatokat a helyi rendőrségtől. A feljelentésekről nem közöltek részletes adatokat, így nem tudható, hogy milyen a nők elleni szexuális zaklatási és a tulajdon elleni bűncselekmények megoszlása. Az ügyészség arról sem tájékoztatott, hány további személlyel kapcsolatban merült fel, hogy a zaklatások, lopások elkövetői között lehetnek.
A kölni rendőrség korábbi adatai alapján a feljelentések nagyjából 40 százaléka szól részben vagy teljesen nők elleni szexuális jellegű támadásról, és összesen 19 gyanúsítottja van a szilveszter éjszaka történteknek. Valamennyien külföldiek, többségük az észak-afrikai térségből származik, elsősorban Marokkóból. Szíriai mindössze egy van a gyanúsítottak között (holott korábban a helyi rendőrök elmondták - lásd a kapcsolódóban -, hogy javarészt belőlük állt a horda - csak hát ezt a világ elé tárni nem volna politikailag korrekt, és nem szolgálná Merkel aljas céljait - a szerk.).
A Süddeutsche Zeitung keddi összeállítása szerint több német nagyvárosban tapasztalható az észak-afrikaiak arányának drámai mértékű emelkedése a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személyek között. A kölni statisztikák szerint az észak-afrikai bevándorlók 40 százaléka egy éven belül bűnelkövetővé válik. A szírek körében ez az arány 0,5 százalék (főként a rendőrségi kozmetikázásnak köszönhetően, erről lásd a másik kapcsolódó anyagot - a szerk.).
A hatóságok szerint a Kölnben és más városokban szilveszterkor nők ellen csoportosan elkövetett szexuális zaklatások és lopások is azt mutatják, hogy megjelent Németországban a bűncselekmények egy fajtája, amelyet egyes arab országokban már ismernek. Ennek a típusnak külön neve is van: taharrush gamea, nyilvános helyen nők sérelmére csoportosan elkövetett szexuális zaklatás.
A Süddeutsche Zeitung szerint a kölni eseteket vizsgáló rendőrök nem találtak arra utaló jeleket, hogy a támadásokat valamilyen egységes, központi irányítás alapján hajtották volna végre.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: