Muszlim férfiak demonstráltak a nők elleni erőszak ellen Kölnben - számolt be a helyszínről az M1 aktuális csatorna tudósítója szombaton. Elmondta: pár órája még csak mintegy ötven, főleg szír és afgán férfi volt a főpályaudvar előtti téren, délutánra már több százan gyűltek össze. Helyi jogvédő szervezetek is csatlakoztak a demonstrálókhoz, akik a menekültek, migránsok mellett, valamint a rasszizmus ellen tüntetnek - tette hozzá.
Zoom
A demonstráló férfiak azt hangsúlyozzák, hogy ők valós menekültek, akik üldözöttként távoztak saját hazájukból, és most az európai nemzetek ellenszenvesnek tartják őket - mondta.
A tudósító szerint a számos helyi lakos értékelte, hogy muszlim férfiak kiállnak a nők védelmében. Voltak ellentüntetők is, akiket a rendőrség rövid igazoltatás után elengedett.
Hírügynökségi jelentések szerint hasonló, a nőkkel szembeni erőszak elleni megmozdulás volt szombaton Würzburg városában is, mégpedig szíriai menekültek részvételével. "Szíriaiak a szexizmus ellen" mottóval szíriai menekültek egy csoportja a würzburgi pályaudvarnál és annak környékén több száz tulipánt és rózsát ajándékozott a járókelőknek.
A megmozdulás egyik szervezője a német hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy az akcióval együttérzésüket akarták kifejezni a szilveszter éjszakai támadások áldozataival. "Azért vagyunk itt, mert békében akarunk élni" - állt az egyik transzparensen.
(MTI)