Megkezdődött az orosz-norvég határon átmeneti szálláson elhelyezett körülbelül 5500 szíriai "menekült" visszaküldése Oroszországba.
A bevándorlók még ősszel lépték át a határt, kihasználva egy jogi kiskaput a határrendészeti szabályoknál. Oroszországból nem lehet gyalogosan átmenni Norvégiába, viszont Norvégiába nem lehet autóval belépni, ha valaki nem rendelkezik hivatalos dokumentumokkal.
A "menekültek" így biciklivel indultak útnak több határmenti orosz városból és faluból, hogy Norvégiában regisztráljanak a menekültstátusz megszerzéséhez.
A legtöbb kiutasításra váró bevándorló ellenállt a norvég kormány intézkedéséknek, hétfőn sokan éhségsztrájkba kezdtek.
A legtöbben nem értik, miért kell Oroszországba menniük. "Nincs pénzünk, nincs hova mennünk, oroszul sem tudunk. Ott senki nem fog segíteni rajtunk" - mondta az Euronews-nak az egyik bevándorló.
Norvégiát azzal vádolják "emberjogi aktivisták", hogy megsérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Fontos kiemelni, hogy Norvégia nem tartozik bele az EU-ba, viszont tagja a romokban heverő schengeni határövezetnek.
November óta egyre nagyobb a szigor
Osló múlt novemberben közölte, hogy azokat a bevándorlókat, akik biztonságosnak ítélt országokból érkeztek hozzájuk, deportálják.
A norvég kormány Oroszországot biztonságos országnak tartja, és megtagadta a fellebbezési lehetőséget a "menekültektől". A határozat a szeptemberi kormányváltásnak köszönhető, mikor egyértelmű sikert arattak a hazafias pártok.
Az elfogadott határozat szerint a kormány csökkenti a befogadott migránsok szociális juttatásait, az elutasítottak ügyintézését viszont felgyorsítják.
(MTI korrigálva)