A világhírű brit festőművész, Francis Bacon (1909-1992) öt nagy értékű festményét lopták el egy madridi lakásból, a képek értékét 30 millió euróra (mintegy 9,3 milliárd forintra) becsülik, így ez az utóbbi évtizedek legnagyobb kortárs műkincslopása Spanyolországban - közölte vasárnapi kiadásában az El País című napilap.
A képlopás még kilenc hónappal ezelőtt történt, de a hatóságok igyekeztek titokban tartani az estet a nyomozás érdekében, amely eddig azonban nem járt eredménnyel. Bár a kutatás külföldre is kiterjedt, a madridi rendőrség mégis úgy gondolja, hogy a tájképekből és portrékból álló gyűjtemény még Spanyolországban van.
Zoom
Francis Bacon-festmények
A képeket az 1992-ben elhunyt művész végrendeletében hagyta egy madridi barátjára, aki belvárosi lakásában tartotta az alkotásokat. A környék, ahol a spanyol szenátus épülete is található, egyike a spanyol főváros legbiztonságosabb és legjobban őrzött kerületeinek.
Francis Bacon gyakran és szívesen látogatott Spanyolországba, ahol sok barátja és csodálója volt. Egy madridi kórházban hunyt el 82 éves korában.
A tolvajok azt a néhány órát használták ki, amíg a tulajdonos elment otthonról. A riasztót kikapcsolták és úgy vitték el a képeket, hogy abból sem a portás, sem a szomszédok nem vettek észre semmit.
A festmények mellett egyébként más értéktárgyak is eltűntek a lakásból, de a hatóságok szerint a lopás célja a gyűjtemény megszerzése volt.
Az El Paísnak nyilatkozó szakértő szerint nagyon kicsi az a gyűjtői kör, ahol a képek értékesíthetők, ezért nem lehet eladásra kínálni őket anélkül, hogy annak ne lenne visszhangja.
Arra a felvetésre, hogy a tolvajok megrendelésre dolgozhattak, a nyomozócsoport egyik névtelenséget kérő tagja azt mondta: ez csak a filmekben fordul elő, de a való életben ritka jelenség és Spanyolországban nincsenek ilyen típusú ügyek.
(MTI)