Több száz migráns tüntetett a görög-macedón határon fekvő idomeni átkelőnél szerdán, miközben a legtöbb humanitárius szervezet az erőszak elszabadulásától tartva éjszaka megkezdte munkatársainak kivonását a helyszínről.
A macedón határzár ellen tiltakozó emberek eltorlaszolták a síneket, és akadályozták a segélyszervezeteket az ételosztásban - jelentette az ERT görög állami televízió. Az előző este a kilátástalan helyzetükön feldühödött migránsok megtagadták a vacsora elfogyasztását, és másokat is akadályoztak abban, hogy megegyék ételadagjukat.
"Ha nem tudunk innen továbbmenni, akkor mindannyian itt akarunk meghalni" - mondták helyszíni tudósítóknak. "Az emberek elkeseredettsége olyan szintre jutott, hogy akár maguknak is képesek ártani" - közölte Babar Baloch, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője.
Idomeniben a válságstáb becslései szerint jelenleg több mint 13 ezren várnak arra, hogy továbbmehessenek észak felé. Legtöbbjük Németországba szeretne eljutni.
Kisebb tüntetésekre került sor három égei-tengeri görög sziget regisztrációs központjában is, amelyekben az Európai Unió és Törökország közötti egyezmény életbe lépése óta gyakorlatilag fogva tartják a migránsokat.
Az egyezmény értelmében március 20-val kezdve minden Törökországból illegálisan érkezett migránst visszatoloncolnak. Több segélyszervezet is felemelte hangját a megállapodás szerintük elhamarkodott életbe léptetése ellen, mert szerintük a gyakorlati megvalósítás kidolgozatlan.
Az UNHCR abbahagyta a migránsok regisztrációs központba szállítását Leszboszon, mert "nem látja biztosítottnak további mozgásszabadságukat". Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi szervezet sem hajlandó tovább dolgozni a leszboszi hotspotban. Egy jelentős norvég humanitárius szervezet, a Norvég Menekülttanács szerdán szintén bejelentette, hogy felfüggeszti tevékenységét Híosz szigetén az EU-török megállapodás miatt.
"Nem leszünk eszközök a tömeges kitoloncolásban" - hangsúlyozta Marie Elisabeth Ingres, az MSF helyi vezetője szerdán. "Vonakodunk olyan rendszer részeivé válni, amely nincs tekintettel a védelemre szoruló migránsok és menedékkérők humanitárius szükségleteire" - tette hozzá.
Ugyanakkor az MSF folytatja munkáját a saját maga által felállított mantamadoszi központjában, ahol elsősegélyben részesítik a rászorulókat. Emellett a szervezet továbbra is segít a tengeren bajba jutott embereken, valamint mobil orvoscsoportjai is bevetésben vannak.
(MTI)