Szíriában ténylegesen orosz különleges alakulatok (Specnaz) működnek - közölte szerdán Alekszandr Dvornyikov vezérezredes, az orosz katonai kontingens vezetője Szíriában az Interfax hírügynökséggel. Moszkva ezzel első ízben ismerte el, hogy szárazföldi csapatokkal vesz részt a harcokban.
Zoom
"Nem fogom véka alá rejteni, hogy Szíria területén különleges alakulataink egységei is tevékenykednek. A létesítmények előzetes felderítését végzik az orosz légierő csapásai számára, a távol eső térségekben a harci repülőgépek célra irányításával foglalkoznak, illetve más különleges feladatokat oldanak meg" - mondta Dvornyikov egy interjúban a Rosszijszkaja Gazeta című lapban.
"Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy Szíriában az Egyesült Államok és más, a Washington vezette koalícióhoz tartozó országok hadseregeinek hasonló alakulatai is különböző feladatokat hajtanak végre" - emlékeztetett az orosz vezérezredes.
Dvornyikov hozzátette, hogy a Szíriában lévő orosz katonai tanácsadók taktikai szinten is dolgoznak, vagyis szíriai kollégáiknak segítséget nyújtanak a terroristák elleni harci műveletek kitervelésében és végrehajtásában, illetve az orosz haditechnika kezelésének elsajátításában is.
A katonai kontingens vezetője elmondta továbbá azt is: Oroszország Szíriában elegendő erőket hagy hátra ahhoz, hogy felügyeljék a tűzszünetet, és biztonságosan működhessen a Latakia tartományban lévő Hmeimim orosz katonai támaszpont, illetve a tartúszi kikötőben működő orosz haditengerészeti létesítmény.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán közölte, hogy nem fogja kommentálni a sajtóban megjelent olyan híreszteléseket, amelyek szerint már egy hatodik orosz katona is életét vesztette Szíriában. "Nem hallottam erről semmit" - jelentette ki a szóvivő újságírók előtt. "Nem tudok semmit sem azokról a szervezetekről, amelyek ezt közölték, illetve arról sem, hogy milyen tényeken alapszik ez az értesülés" - tette hozzá.
Néhány sajtóértesülés korábban a Conflict Intelligence Team aktivista hírportálra hivatkozva arról számolt be, hogy egy hatodik orosz katonát is megöltek Szíriában.
(MTI)