A török parti őrség megakadályozta szombaton, hogy 63 palesztin és szíriai átkeljen egy közeli görög szigetre. Az Égei-tenger partján fekvő török Dikiliből akartak Leszboszra eljutni. A férfiak, nők és gyerekek fehér sátrakban voltak, melyek előtt narancssárga színű mentőmellények hevertek.
Hétfőn lép életbe az EU-török megállapodásnak az a része, melynek értelmében az illegális bevándorlókat Görögországból visszaküldik Törökországba. A szombati akcióval a török biztonsági erők nyomatékosították: fő feladatuk az illegális migránsok meggyőzése arról, hogy nem léphetnek be az Európai Unióba.
Törökország múlt hónapban beleegyezett abba, hogy visszafogadja a március 20-a után érvényes úti okmányok nélkül Görögországba érkezett migránsokat, pénzügyi segélyért, a török állampolgárok európai uniós vízumkötelezettségének eltörléséért és az EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsításáért cserébe.
Bevándorlók ezrei próbálkoznak továbbra is az életveszélyes tengeri átkeléssel. Az elmúlt héten a rossz időjárás ellenére több mint 1900 ember érte el a görög partokat, és március 20-a óta 5622 betolakodó regisztrált Görögországban.
A török hatóságok hallgatnak terveikről, így továbbra is nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hány embert fognak visszaküldeni, hogyan zajlik az eljárás, és hol fogják az embereket elhelyezni.
A várakozások szerint a visszatoloncolt "menekültek" egy része Dikilin keresztül halad majd át, a városban azonban nem jelöltek ki területet erre a célra, és egy sportcsarnokban fogadják őket. A kisváros több száz lakója tüntetett, mert nem szeretnék, ha ott menekülttábort építenének.
(MTI nyomán)