Több százan vettek részt kedden Pristina központjában Koszovó történelmének első homokosfelvonulásán, amelyet a "homofóbia-ellenes világnap" alkalmából rendeztek.
A botrányok elkerülése érdekében a felvonulás szervezése teljes titoktartás mellett zajlott, a keddi rendezvényen ugyanakkor a helyi "LMBT-közösség" tagjai mellett részt vett Hashim Thaci jelenlegi és Atifete Jahjaga volt államfő, illetve több külföldi diplomata, valamint Ulrike Lunacek, az Európai Parlament alelnöke.
Hashim Thaci az eseményen a koszovói sajtónak azt mondta: minden koszovói állampolgár ugyanolyan jogokkal rendelkezik nemzeti vagy nemi hovatartozásától függetlenül.
A buzik a felvonulással szerették volna felhívni a figyelmet az őket érő "negatív diszkriminációra", és azt kérték, hogy fogadják el őket, "tartsák tiszteletben a jogaikat".
A koszovói alkotmány tilt mindenféle negatív diszkriminációt, ugyanakkor nem tér ki külön az "LMBT-közösséget érintő jogokra", a főleg muszlim vallású országban az azonos neműek "házassága" sem engedélyezett. A keddi felvonulást több száz rendőr biztosította, incidens nem történt.
(MTI nyomán)