Az nem annyira meglepő, hogy az Egyesült Államok és Oroszország volt tavaly a világ két legnagyobb fegyver- és hadászatieszköz-exportőre. Az már annál inkább, hogy Németország futott be a harmadik helyre, amely 2014-ben a Jane’s iparági listáján még csak ötödik volt - írja a Der Standard osztrák napilap internetes kiadása.
A legnagyobb importőr tavalyelőtthöz hasonlóan továbbra is Szaúd-Arábia. 2015-ben az arab országba 9,3 milliárd dollár értékben kerültek fegyverek. A szaúdiak mögött India és az Egyesült Arab Emirátusok foglalja el a képzeletbeli dobogót. Az alacsony olajárak hosszú távon Oroszország és Omán beszerzéseit befolyásolhatják, a szakértői riport szerint Szaúd-Arábia erre kevésbé érzékeny, mert nemcsak nagy olajkészleteken ül, hanem adóssága sincs.
A szaúdiak, Katar és az Emirátusok sokat fektetnek be kémtechnikákba, ami azt jelzi, függetlenedni szeretnének biztonsági partnerüktől, az USA-tól. A Golf-államok és Egyiptom hadseregtechnológiába, elsősorban preciziós irányítású fegyverekbe fektet, mellyel minél kevesebb civil áldozat árán tudnak adott esetben megelőző csapást mérni.
A várakozások szerint 2016-ban alaposan felborulhat a legnagyobb fegyverexportőrök listája. Franciaország ugyanis újraélesztette a fegyveriparát, és idén 6 milliárd dollár értékben exportálhat, amellyel akár még Oroszországot is megelőzheti.
(HVG)