Kína szerdán megtiltotta a katonai célokra használható technológia és alapanyagok exportját Észak-Koreába, válaszul Phenjan nukleáris és rakétafejlesztéseire.
A kínai kereskedelmi minisztérium közleménye szerint a civil és katonai, azaz a "kettős" felhasználhatóságú anyagok listáján szerepelnek a különböző fémötvözetek, a vágó és hegesztő lézerberendezések, továbbá a vegyi fegyverek előállításához használható alapanyagok.
Peking hosszú ideig támogatta az észak-koreai kormányt, idén márciusban azonban csatlakozott az Észak-Korea negyedik nukleáris kísérletét büntető szankciókhoz, ami növekvő kiábrándultságát jelzi.
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kormánya az ENSZ-szankciók ellenére fokozta a katonai célú nukleáris tevékenységet.
Kína a szomszédos, rendkívül szegény Észak-Korea legfőbb kereskedelmi partnere és segélyezője, így együttműködése létfontosságú a Phenjan elleni kereskedelmi büntetőintézkedések sikeréhez.
Idén áprilisban Kína betiltotta az Észak-Koreából érkező szén és vasérc importját, amely fontos bevételi forrása a leromlott gazdaságú országnak. Peking megtiltotta egyben a repülőgép-üzemanyag eladását Észak-Koreának, mondván, hogy az észak-koreai polgári gépek Kínába érve tankolhatnak.
Peking korábban vonakodott attól, hogy Washington és más országok kérésének eleget téve a nyomásgyakorlás eszközeként kezelje az Észak-Koreával kapcsolatos kereskedelmet. Kínai diplomaták azt mondogatták, hogy tekintettel kell lenni a szankciók lehetséges humanitárius következményeire.
(MTI)