Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet csütörtökön nyilvánosan jóváhagyta, hogy leváljon róla az ugyancsak dzsihadista terrorszervezetként számon tartott szíriai ága. A most már szervezetileg önálló, teljes nevén Jabhat an-Nuṣrah li-Ahl ash-Shām együtt harcol a nemzetközi koalíció által támogatott szíriai ellenzékkel - állítólag - az Iszlám Állam és a damaszkuszi kormányerők ellen.
Zoom
An-Nuszra egység harc közben 2014-ben
“Habozás nélkül feláldozhatjátok a köztünk lévő szervezeti kapcsolatokat, ha azok bomlasztanák egységeteket. Az iszlám jelentette testvériség erősebb kapocs köztünk bármiféle szervezeti viszonynál… egységetek fontosabb számunkra” – hangzott el a hatperces rádióüzenetben, amelyet Ajmán az-Zavahri, az al-Kaida vezetője intézett a leválásra buzdított szervezethez.
Az an-Nuszra Front Szíriában egyaránt harcol a kormányerők és - állítólag - az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet ellen, ebből következően gyakran ugyanazon az oldalon küzdenek harcosai, amelyen az Egyesült Államok támogatta szíriai erők.
Az an-Nuszra Front szunnita, szalafista mudzsáhidek részvételével alakult a szíriai háború idején. Elsődleges célja, hogy Szíria éléről eltávolítsa Bassár el-Aszad elnök rendszerét, és egy új, a saría iszlám törvénykezésen alapuló társadalmat hozzon létre. Egyes források szerint céljaik között szerepel az Arab Kalifátus feltámasztása is.
A szervezet nyilvánosan támadja a más vallásúak – elsősorban az alaviták és keresztények – nézeteit, sőt fegyveres támadásokat is hajt végre a szíriai vallási kisebbségek ellen, emellett legfőbb ellenségének – a kormányerők után – az Amerikai Egyesült Államokat és Izraelt nyilvánította, sőt, megfenyegette a nyugati országokat egy esetleges katonai beavatkozás esetére. Az Egyesült Államok al-káidás kapcsolatokkal vádolta meg az Al-Nuszra Frontot, melyet 2013 áprilisában az Al-Káida iraki szárnya meg is erősített.
Az Al-Nuszra Front 2012 január 24-én jelentette be megalakulását. A későbbiekben vállalta a felelősséget több öngyilkos és pokolgépes robbantásos merényletért, valamint Mohammed al-Szájed szíriai tv-riporter kivégzéséért. Legelső öngyilkos merényletüket 2011 december 23-án hajtották végre, Damaszkuszban, ez egyúttal az első, a konfliktus alatt elkövetett terrorcselekmény volt.
(MTI nyomán)