Egy Iszlám Államba beépült, a terrorszervezet különleges egységének kiképzésén is átesett férfival készített interjút a New York Times. A jelenleg német börtönben ülő Harry Sarfo részletesen elmondja a lapnak, hogyan utazott el Szíriába, ott miken kellett keresztülmennie, és hogyan építi ki a terroristahálózatát Európában a szervezet.
Zoom
Sarfo azt mondta, amikor Brémából négynapos autóúttal elutazott Szíriába, hogy ott harcoljon az Iszlám Állam oldalán, a terrorszervezet ügynökei várták, és egyből a tárgyra tértek: már nem azt akarják, hogy érkezzenek az európaiak, hanem hogy visszatérjenek a kontinensre, és segítsenek a terrorakciók végrehajtásában.
“Nyíltan beszélt a helyzetről, azt mondta, csomó emberük van Európában, akik parancsra várnak, hogy megtámadhassák az európai embereket". Ez a párbeszéd Szíriában még a brüsszeli és párizsi támadások előtt volt.
"A maszkot viselő férfi azt magyarázta, hogy Németországban és Nagy-Britanniában kellene nekik még több támadó. Vissza tudnál menni Németországba? Mert nekünk ez kéne most" - tették fel neki a kérdést.
A Sarfot eligazító férfi az Iszlám Állam Emni nevű egységéhez tartozott, ami nagyjából a rendőrség és egy külső terrorvégrehajtó szervezetnek a keverékeként írható le. Ez az a hierarchikus katonai egység, amit az Iszlám Állam rangidős szíriai működtetője, szóvivője és propagandafőnöke, Abu Muhammad al-Adnani vezet. Ő fogja össze az Emni európai, ázsiai és arab ágát, amiket egy-egy kisfőnök irányít.
Százával csempészik a harcosokat Európába
Az Emni feladata, hogy újonnan érkezőket toborozzon, és terrorista harcossá nevelje őket. Itt kaptak kiképzést a párizsi merénylők, itt "nevelkedtek" azok, akik a brüsszeli bőröndbombákat gyártották, innen érkezett a tunéziai tengerparti mészáros is.
Az Emninek - Sarfo szerint - százával sikerült becsempésznie a harcosait Ausztriába, Németországba, Spanyolországba, Libanonba, Tunéziába, Bangladesbe, Indonéziába, Malajziába és Törökországba.
A férfi elmesélte azt is, hogy milyen kiképzést kapnak, akik harcosok akarnak lenni. Első lépésben a török-szíriai határ mellett szállásolják el őket, ott kikérdezik őket, és minden adatot feljegyeznek róluk. Tőle például vérmintát vettek, és fizikai teszten is átesett.
Külön örülnek a bűnözőknek, akik esetleg beépültek a szervezett bűnözésbe, tudnak hamis igazolványokat szerezni egy-egy országban. Sarfo három napig várt, majd érte jöttek. Bár Szíriában és Irakban akart volna harcolni, azt mondták neki, Németországban és Nagy-Britanniában van szükség emberekre. "A haverom Franciaországról kérdezte őket. Erre könnyesre nevették magukat. Ne aggódj Franciaország miatt, az nem probléma, mondták neki". Ez 2015 áprilisában volt, vagyis még jóval a novemberi összehangolt párizsi támadás előtt.
A New York Times megjegyzi, hogy Sarfo vallomását nem lehet megerősíteni, de az állításai egybecsengenek más kihallgatottakéval, és a német hírszerzés szerint is igazat állíthat. A francia, osztrák és belga hírszerzés szerint legalább 28 Emni által kiképzett harcosról tudják, hogy az Iszlám Állam területén kívül hajtott végre, vagy próbált meg végrehajtani sikertelenül terrorakciót. Emellett több tucatnyian lehetnek azok, akik alvósejtbe tömörültek.
Sarfo szerint az európai támadások elkövetői közül többen jóval közvetlenebb kapcsolatban lehetnek az Emnivel, mint azt a hatóságok gondolják. Az Emni ugyanis az ügynökeit rejtve tartja, ők azok, akik távolról aktiválhatják a valódi elkövetőket, úgy, hogy nincsenek velük direkt kapcsolatban.
“Főként olyanokat használnak, akik mostanában tértek át a muszlim hitre, így tiszták a hatóságok előtt. Aztán átadják nekik az üzenetet."
Sarfo is megerősítette, amit már korábban is lehetett tudni, hogy az Iszlám Állam úgy utaztatja be az embereket Szíriába, hogy azt dél-törökországi vakációnak álcázzák, kifizetik a hotelt, még a visszaútra is megvetetik a repülőjegyet.
Így készülnek a kivégzős propagandavideók
A férfi részletesen elmeséli a kiképzést is, amit kapott az Iszlám Állam különleges egységétől, a quwat qhastól. Ide csak nőtlen férfiak kerülhetnek be. Indításként őt és szintén németországi ismerősét Rakka mellett, a sivatagban tették ki. Ott kiderült, hogy a földben barlangszerű lyukak vannak a drónok elől álcázottan, az egyik lett a szállásuk.
Öten-hatan voltak, enni és inni alig kaptak, összesen két csésze vizet tettek le naponta a küszöbükre. A kiképzés órákon át tartó futásból, ugrásokból, fekvőtámaszokból, mászásból állt. Sokan el is ájultak. Második héten kaptak egy kalasnyikovot, aludni is azzal kellett, "hogy a harmadik karukká váljon" a fegyver. Aki fizikailag nem bírta, büntetést kapott, kikötözték például egy rúdhoz, és otthagyták.
Aztán egy szigetre vitték őt, ott az úszást gyakorolták, és a csillagok alapján megtanultak tájékozódni. A kiképzésen találkozott kanadaival, belgával, marokkóival, egyiptomival.
A kiképzés végén - hogy még ők se láthassák - kendővel a szemükön kellett hűségesküt tenniük Abu Muhammad al-Adnaninak, a 39 éves, szíriai születésű főnöknek.
Amíg Szíriában volt, más németországi harcosok kérték fel őt arra, hogy szerepeljen egy németországiaknak készülő propagandavideóban. A zászlót kellett tartania, és sétálnia a kamera előtt, miközben szíriai harcosokat végeznek ki a többiek. Az egyik kivégző a felvétel végén odafordult hozzá, és megkérdezte: "Milyen voltam? Jól néztem ki, ahogy kivégeztem?"
Sarfo azt állítja, a kiképzés közben, a fizikailag kikészült társaikkal szembeni kegyetlenkedéseket látva lett bizonytalan abban, hogy ő tényleg ezt akarja-e. Aztán a videóforgatást is illúziórombolónak élte meg, azt, hogy minden felvételt többször is felvesznek, minden beállított dolog volt, nem valódi. Végül megszökött Törökországba, majd a brémai replőtéren tartóztatták le 2015. július 20-án. Részletes vallomást tett, hároméves büntetését tölti.
A helytartó telefonszáma az öngyilkos merénylő zsebében
A lap azt írja, az Iszlám Állam egyik újítása, hogy az akciók kitervelésébe és szervezésébe külföldieket, főként európaiakat is bevesz, ők az úgynevezett helytartók. Ilyen például a francia állampolgárságú Abu Souleymane és Abu Ahmad.
Abu Souleymane neve például a Bataclan-támadásban is előkerül, az egyik túlélő szerint amikor túszul ejtették őket a támadók, akkor megkérdezték egymástól, hogy "felhívjuk Souleymane-t?", majd gyorsan arab nyelvre váltottak.
Abu Ahmadról pedig egy 28 éves algériai, Haddadi vallott részletesen. Őt és egy Usman nevű férfit Salzburgban tartóztatták le egy "menekült"táborban. Őket is a párizsi merénylőkkel küldték Európába. Haddadi szakácsként dolgozott Rakkában, amikor az Emni kiválasztotta őt, és Abu Ahmadhoz rendelték. Abu Ahman dicsérte őt, elmondta, hogy az Iszlám Állam bízik benne, és Franciaországba akarja küldeni három másik potenciális terroristával és Usmannal együtt.
Kaptak egy török mobilt, kétezer dollárt, és a török határhoz vitték őket. Ott szír útlevelet kaptak, és szerveztek nekik egy görög csempészhajó-utat. Haddadi és Abu Ahmad Telegramon és SMS-ben kommunikáltak, amíg le nem tartóztatták Haddadit. Abu Ahmad török számát aztán megtalálták a Stade de France-nál magát felrobbantó merénylő nadrágzsebében is.
(NYT - Index korrigálva)