A bastiai bíróság törvényesnek nevezte a burkini betiltásáról szóló helyi rendeletet – annak ellenére, hogy korábban a legfőbb közigazgatási bírósági szerv, az Államtanács precedensértékű döntésében az alapvető szabadságjogokkal ellentétesnek találta a tiltást. A polgármester azt mondta, hogy megkönnyebbült az ítélet után.
A bastiai bíróság a közrend védelmére hivatkozva ítélte törvényesnek azt, hogy a szigeten található Sisco önkormányzata betiltotta a város strandjain a burkini viselését. A bíróság szerint ugyanis az embereknek „erős érzelmei vannak” a kérdéssel kapcsolatban, az Államtanács pedig korábban azt is kimondta: a tiltás jogszerű lehet, ha a burkini megzavarhatja a köznyugalmat – számol be a BBC.
Ebben a városban történt néhány hete, hogy észak-afrikaiak baltákkal támadtak a velük burkiniben fürdőző nőkről fotókat készítő bámészkodókra – az incidens során öten sérültek meg.
Zoom
A tiltást kezdeményező Ange-Pierre Vivoni polgármester úgy kommentálta a döntést: megkönnyebbülés nekem és a helyieknek. A tiltásról azt mondta: azért volt rá szükség, mert különben emberek halhattak volna meg.
A teljes testet fedő fürdőruha, a burkini betiltását először a cannes-i polgármester kezdeményezte a nizzai teherautós merénylet utáni napokban, arra hivatkozva, hogy az emberekben félelmet kelthet a viselet, és sérti az állam vallási semlegességének elvét. Cannes példáját több mint harminc tengerparti város követte. A szabályozás értelmében a burkinit viselő nőknek 38 euró közigazgatási bírságot kell fizetniük.
Manuel Valls szocialista miniszterelnök és a kormány több tagja elfogadhatónak tartja a tilalmat, de országos bevezetését – amit a jobboldali ellenzéki pártok szorgalmaznak – elutasítják. A kritikusok szerint azonban a tiltás csak a muszlim nők megbélyegzését szolgálja, és összemossa a muszlim közösség békés tagjait a szélsőségesekkel.
(Origó)