A New York-i ingatlanárak zuhanásának és az elnökválasztási kampány finanszírozásának köszönhetően több mint 800 millió dollárral csökkent Donald Trump vagyonának nettó értéke - írják az amerikai lapok.
A republikánus elnökjelölt vagyona jelenleg 3,7 milliárd dolláros nettó érték körül mozog. Csak a szállodáin és üzletein 229 millió dollárt veszített kevesebb mint egy év alatt – írta a Forbes amerikai magazin.
A vagyoncsökkenésben az ingatlanpiac gyengülése is fontos szerepet játszott: a milliárdos New York-i ingatlanjai folyamatosan veszítenek értékükből, a Trump-torony 20 százalékot “bukott”, már csak 159 millió dollárt ér.
5 óriási bukás
A Forbes összeszedte Trump legnagyobb bukásait az ingatlan-portfóliójából:
- A Washingtonban épült Trump Nemzetközi Hotel: 97 millió dolláros veszteség
- Golfpályák szerte az Egyesült Államokban: 72 millió dolláros veszteség
- 1290 Avenue of Americas, New York-i ingatlan: 62 millió dolláros veszteség
- a New York-i Niketown: 52 millió dolláros veszteség
- Mar A-Lago golfklub Floridában: 50 millió dolláros veszteség
Trump pénzügyi elemzéséből – melyet be nem adott adóbevallása helyett írtak össze – azt is kiderítették, hogy összesen 7 millió dollárt fektetett bele elnökválasztási kampányába, viszont 48 millió dollárt “adott kölcsön" magának kampányfinanszírozásra.
Adókerülő vagy hazug – állítja Clinton
Trump kampánya alatt mindig arra hivatkozva tagadta meg 2009-2014-re vonatkozó adóbevallásának a közzétételét, hogy a részleteket még ellenőrzik az amerikai adóhatóságok. Az amerikai adóhivatal (IRS) viszont azt közölte, hogy ez a két dolog nem zárja ki egymást, így Trump valótlant állít.
Trump pénzügyi helyzetével kapcsolatban is brutálisabb kérdéseket kapott a hétfői elnökválasztási vita első fordulóján kihívójától, Hillary Clintontól. A demokrata elnökjelölt arra célozgatott, hogy Trump valamit takargat az adóbevallásának visszatartásával. Szerinte vagy arról lehet szó, hogy nincs annyi pénze, mint állítja, vagy az is lehetséges, hogy nem fizetett szövetségi adót.
Trump ekkor félig-meddig leleplezte magát, és dicsekedve így reagált a vádakra: “És ez azért van, mert okos vagyok”.
A vita után is szövetségi adójával kapcsolatban próbálták faggatni a riporterek, de akkor már visszatért ”adófizető álláspontjához”.
(Híradó)