Mintegy 400 iráni állami tisztségviselő ellen indítottak eljárást az elmúlt időszakban, mert indokolatlanul magas fizetést kaptak társaikhoz képest - derült ki egy, a teheráni parlament előtt vasárnap ismertetett vizsgálatból.
A jelentés az iráni törvényhozás - köztük több keményvonalas parlamenti képviselő - nyomására készült a májusi bérbotrány kirobbanása után. A vizsgálat szerint 397 köztisztviselő havi minimum 6000 dollárt (több mint 1,6 millió forintot) kapott kézhez, míg az átlagfizetés az állami szférában alig éri el a havi 400 dollárt (nagyjából 110 ezer forintot). Ehhez képest az állami nagyvállalatok vezetői akár havi 20 ezer dollárt (több mint 5,5 millió forintot) is kereshetnek.
Ali Laridzsáni iráni házelnök aggódott, hogy a csillagászati összegű fizetések megtépázzák a közszféra jó hírét, és megerősítette, hogy eljárás indult a túlfizetett tisztségviselők ellen. Ezen felül az érintetteknek vissza kell téríteniük a jogosulatlanul kapott összegeket: eddig 1,8 millió dollár (csaknem 500 millió forint) került vissza az államhoz - tette hozzá Laridzsáni. A botrány miatt a kormány július végén úgy döntött, hogy 6100 dollárban (csaknem 1,7 millió forintban) korlátozza a közszféra vezetőinek havi fizetését.
(MTI)
Kapcsolódó: