A jelenségről a francia sajtó számolt be. A France Info tévécsatorna Párizs egyik külvárosában filmezett le egy ilyen esetet. A riportban egy Saint Denis-i útkereszteződésben kolduló, tetőtől talpig eltakart testű nőket mutattak be, akik néhány gyerek kíséretében álltak az utcán. Kezükben kartondarabot tartottak amelyen a „Szíriai család, segítsetek!” felirat volt olvasható.
Zoom
Amikor az autók megálltak a jelzőlámpánál, a nők a kartonlapot felmutatva, autóról autóra járva kértek egy kis aprópénzt. A France Info újságírója először arabul szólította meg az egyik nőt, aki annyit el tudott mondani, hogy Szíriából, Aleppóból érkezett, de amikor az újságíró tovább faggatta, elismerte, hogy valójában nem tud arabul, története pedig kitaláció. Csupán arról van szó, hogy megtanult néhány szót arabul, hogy meggyőzőbb legyen. A koldus ezt követően elismerte, hogy Romániából érkezett. A tévéstáb ezt követően azt is lefilmezte, ahogy a nők leadták a napi bevételüket egy férfinak. Gregory Coupil, a francia rendőrszakszervezet képviselője a riporternek elmondta: ugyanazok az emberek, akik nemrég még rokkantnak adták ki magukat, ma már szíriai menekültként koldulnak az utcákon.
A Franciaországba érkező szíriai menedékkérők 95 százalékának automatikusan gondját viseli az állam, szállást és költőpénzt is kapnak. Ugyanakkor vannak olyan családok, amelyek egy másik uniós tagállamban nyújtottak be menedékkérelmet, ők pedig nem kapnak francia állami támogatást. Ezért néhányan közülük koldulni kényszerülnek: az utcán útlevelüket lobogtatva bizonygatják, hogy valóban Szíriából érkeztek.
(Krónika nyomán)