A visegrádi csoport (V4) államfőinek rendszeres évi találkozója kezdődik ma a délkelet-lengyelországi Lancutban és Rzeszówban; a kétnapos csúcs fő témái az európai önazonosság és kultúra, az ifjúságpolitika, valamint a közép-európai térség gázpiacainak biztonsága.
Az Áder János köztársasági elnök részvételével rendezendő, kétnapos találkozó a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) rendszeres évi államfői csúcsértekezleteinek sorába illeszkedik.
A találkozókat nem mindig a V4 soros elnöki tisztségét betöltő országban szervezik, idén azonban Lengyelország – mely júliustól elnöke az országcsoportnak – vállalta a házigazda szerepét.
A csúcsot péntek délelőtt Lancut középkori kastélyában nyitják meg. A 16. században épült nagynemesi rezidenciában 1996-ban is tartottak egy államfői találkozót, kilenc közép-európai elnök részvételével.
A lengyel elnöki hivatal által közzétett program szerint pénteken az államfők két plenáris ülésen tanácskoznak. Az első ülés témája a regionális ifjúságpolitika, a második tanácskozást “Európa identitása – hagyományok, értékek, kultúra” címmel rendezik meg.
(MTI)