Tiltott határátlépés miatt több csoportban 37 vietnami állampolgárt és 9 kísérőt vettek őrizetbe lett határőrök a balti ország keleti határának térségében - közölték hétfőn a helyi hatóságok.
A határőrség sajtószolgálatának tájékoztatása szerint hat észt és három orosz állampolgárságú kísérő került őrizetbe.
Két csoport vietnamit, összesen húsz embert nem messze az észt határtól fogtak el. Egy másik csoportban 17 vietnami lépte át illegálisan Oroszország felől a határt. A migránsok egy részét rendőrségi fogdában helyezték el, másokat gyűjtőközpontba, Daugavpils városába vittek.
A hatóságok szerint egy hónapon belül ez már a második olyan migránscsoport, amely Észtországból jutott Lettországba, miután előzőleg illegálisan átlépte az orosz-észt határt. Ebből illetékesek arra következtetnek, hogy észt állampolgárok aktívan közreműködnek migránsok törvényellenes eljuttatásában Oroszországból az Európai Unió országaiba.
Az év eleje óta a lett hatóságok Oroszországból és Fehéroroszországból 58 csoportban érkezett illegális bevándorlót, mintegy 400 embert vettek őrizetbe. Többségük, 280 ember vietnami állampolgár. Negyvenhét kísérőt is elfogtak, közülük 33-an voltak orosz állampolgárok.
Lettország korábban úgy döntött, hogy a migránsáradat megállítására mintegy 90 kilométer hosszan kerítést épít a lett-orosz határ egyes szakaszain. A műveletet négy év alatt fejezik be, és több mint 17 millió euróba fog kerülni. A kerítés 2,7 méter magas lesz, több szakaszon videokamerákkal és mozgásérzékelőkkel szerelik fel. Eddig 14 kilométernyi készült el.
(MTI)