Ma is folytatódik a calais-i sátortábor bontása. Először kézzel kezdték szétszedni a sátrakat, hamarosan azonban buldózerekkel számolják fel a telepet. A hatóságok emiatt konfliktusokra számítanak. Sok száz bevándorló ugyanis nem akar elmenni, továbbra is Angliába akarnak átjutni.
Venczel Katalin tudósító azt mondta: a prefektúra előre figyelmeztetett, hogy ez várható, hiszen konfliktusokat szült az is, amikor márciusban a déli területeket felszámolták.
A helyszínre sok tűzoltó vonult ki, kisebb lángok még most is égnek. Afgán távozók mintegy 30 helyen gyújtottak tüzet. Nem lehet tudni, hogy ők busszal távoztak, vagy a környező erdőkben széledtek szét, csak azt, hogy elhagyták a telepet.
Körülbelül 1-2 ezerre becsülik azok számát, akik nem akarják majd elhagyni a „dzsungelt”. Első körben vélhetően nem lépnek fel ellenük. Később azonban ellenőrzik az ujjlenyomatokat, és visszatoloncolják őket a küldő országba. Azt is hallani, hogy a fegyházakban már előkészítettek mintegy ezer férőhelyet azoknak, akik egyáltalán nem hajlandók együttműködni a hatóságokkal.
Calais arra számít, hogy most ugyan kiürítik a területet, de a betolakodók a következő hónapokban újra visszajönnek.
(Híradó nyomán)