Megkezdődött a visszaszámlálás: már csak négy nap maradt az amerikai elnökválasztásig. A hajrá izgalmas, hiszen a jelöltek között igen szoros a verseny. Naponta jönnek ki az új közvélemény-kutatási adatok, melyek azt mutatják, szinte alig van különbség Hillary Clinton és Donald Trump támogatottsága között – hangzott el az M1 műsorfolyamában.
Lukóczki Gábor tudósító Los Angelesből arról számolt be, hogy az elmúlt időszak valamennyi közvélemény-kutatójának adatait összesítve a demokrata Hillary Clinton előnye 1,7 százalékpontos a republikánus Donald Trumppal szemben. Ez a szám tegnap még 0,4 százalékponttal volt kevesebb. Clinton népszerűségének zuhanása mögött egyértelműen az FBI bejelentése áll, miszerint újranyitották az aktáját és folytatják ellene a vizsgálatot.
A CNN szerint Arizonában és Nevadában Trump, Floridában és Pennsylvaniában Clinton vezet, és további öt billegő állam dőlhet el Trump javára. Kiderült az is, hogy a nők és a latin-amerikaiak elsősorban Clintonra, a fehér férfiak többsége Trumpra szavaz.
A jelöltek célja, hogy megszerezzen valaki 270 szavazatot. Ennyivel lehet valaki az Egyesült Államok elnöke. Vannak „biztos” tagállamok, mint Kalifornia a maga 55 elektorával, amit demokraták visznek, vagy Texas a republikánusoknál. Mindemellett 13 ingadozó állammal számolnak jelenleg, ezeket kell a jelölteknek bevenniük. Van kutatás, mely 150 elektori szavazatot sorol abba a kategóriába, melyért mindkét nagy párt elnökjelöltjének „meg kell dolgoznia”.
Ami egyedül biztos, hogy „bármi megtörténhet” – fogalmazott a tudósító, aki megemlítette, hogy a pártok nem kevés pénzt költenek reklámokra az ingadozó államokban. Az elnökjelöltek elsősorban ezekben az államokban kampányolnak. A demokraták „célkeresztjében” jelenleg elsősorban a négerek és a fiatalok vannak. Hillary Clinton stratégiája az, hogy elterelje a figyelmet e-mail botrányáról, ami nem könnyű, hiszen republikánus vetélytársának, Donald Trumpnak nincs olyan kampányrendezvénye, melyen emiatt ne ostorozná, hazugnak, alkalmatlannak nevezve a demokrata elnökjelöltet az elnöki posztra.
Trump családtagjaival is erősít. Hosszú hónapok kihagyásával erősít felesége, Melania Trump, aki tegnap Pennsylvaniában lépett színpadra. Magát bevándorlónak nevezte, és beszélt az ellenőrzött határokról, és a családanya is megszólalt belőle, amikor azt vizionálta, hogy first ladyként a fiatalkorúak védelméért is dolgozna, megelőzve az online zaklatásokat. Trumpnak fontos a női szavazókat megnyerni, felesége nem véletlenül még két beszédet is mond a következő négy napban.
(Híradó nyomán)