Vigyázat, bárki lehet Putyin!
Figyelemfelkeltő videókkal próbálnak védekezni a litvánok az orosz kémek ellen. A tévéreklámokban különböző szereplők beszélnek arról, hogyan hálózták be őket külföldi kémek. Vagy mégsem.
"Talán ez a pendrive volt az? - Talán. De lehet, hogy ennél sokkal komolyabb ügyről van szó. Ön is ellenséges külföldi kémek célpontjává válhat. Ne találgasson, kérjen tanácsot a védelmi minisztériumtól!" - A válasz minden videón ugyanaz, a történetek viszont különböznek.
Az egyikben egy többgyermekes középkorú nő beszél arról, hogyan kezdett flörtölni vele egy idegen férfi, aztán hogyan vette rá, hogy egy tőle kapott pendrive-ot bedugjon a munkahelyi gépébe, és így lehetővé tegye kémprogramok feltelepítését.
Egy másik videón egy fiatal fiú beszél arról, hogy egy nem túl sikeres előadás után a közönségből hogyan közelítette meg egy ismeretlen férfi, aztán hogyan próbálta beszervezni egy külföldi kémhálózatba. De lehet, hogy csak a külföldi akadémiai életbe. Vagy mégsem?
A harmadik videón egy üzletember számol be egy üzleti partner furcsa közeledéséről és hogy miért pont a határmenti biztonsági intézkedésekkel kapcsolatos üzleteikre volt kíváncsi. Vagy mégsem?
Minden tévészpot végén feltűnik a litván védelmi minisztérium illetékes segélyvonalának száma, ahol bejelentést tehet, vagy kérdezhet, aki gyanítja, hogy megpróbálnak rajta keresztül kémtevékenységet folytatni Litvániában. Darius Jauniskis védelmi miniszter szerint mindhárom videó valós beszervezési történet alapján készült.
A balti államok mindegyike fenyegetve érzi magát "az orosz érdekszféra terjeszkedésétől", de legkritikusabb hangot a litvánok ütötték meg eddig.
Ennek jegyében november 20-án kezdődött az eddigi egyik legnagyobb hadgyakorlat Litvániában. Az Iron Sword (Vas Kard) nevű, egy orosz (illetve külföldi) haderő balti államok elleni offenzívájára reagáló hadgyakorlatot évente megtartják, de míg 2014-ben kilenc nemzet 2500 katonája vett részt rajta, idén már 11 ország közel négyezer főnyi állománya. Magyarország idén nem vett részt a gyakorlatban.
Így készülnek - mire is?...
(HVG nyomán)