Mintegy kétszáz katonával egészíti ki az eddigi csaknem háromszáz fős kontingensét az Egyesült Államok Szíriában, hogy így segítse az Iszlám Állam nevű terrorszervezet "fővárosának" számító Rakka elfoglalását - jelentette be szombaton a Bahreinben tartózkodó Ash Carter amerikai védelmi miniszter.
Az erősítéssel különleges erők is érkeznek Szíriába. Feladatuk, hogy tanácsokkal segítsék a kurd és arab erőket, és támogassák toborzási, kiképzési és szervezési tevékenységüket.
Carter egy védelmi konferencián beszélt arról, hogy Barack Obama elnök a múlt héten hagyta jóvá további katonák Szíriába küldését.
“Azzal, hogy erőinket egyesítjük helyi partnereinkkel, folyamatosan szorítjuk a markunkat az Iszlám Állam torkán, minden irányból és minden téren nyomást gyakorlunk rájuk” – húzta alá a Pentagon vezetője.
Washington leghatékonyabb szövetségesei az Iszlám Állam elleni küzdelemben Szíriában a kurd többségű milíciák, amelyeket viszont a szintén a terrorszervezet ellen fellépő Törökország ugyanolyan terrorszervezetnek tekint, mint az Iszlám Állam.
Egy neve mellőzését kérő amerikai védelmi forrás elmondta: a 200 fős erősítés feladata a nem megfelelően kiképzett és felszerelt helyi önkéntesek felkészítése lesz a Rakka elleni műveletre.
(MTI)