"Álhírszűrő" eljárást vezet be Németországban a Facebook. A zsidó "közösségi portál" a Correctiv nevű német "független, nonprofit tényfeltáró újságíró" munkaközösséggel együttműködve vezeti be "álhírszűrű eljárását", várhatóan heteken belül.
Zoom
A tervek szerint a Correctiv munkatársai megvizsgálják a portál felhasználói által álhírként megjelölt tartalmat - bejegyzést, megosztott cikket -, és ha valótlanságot tapasztalnak, akkor egy figyelmeztetést fűznek hozzá.
"Nem mi akarjuk eldönteni, hogy mi az igazság, és ezt nem is várják el tőlünk, ezért együtt kell működnünk külső partnerekkel, szakértőkkel" - mondta Sheryl Sandberg, az amerikai vállalkozás zsidó ügyvezető igazgatója egy keddi német lapinterjúban.
Sheryl Sandberg a Bild című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a társaság betartja a német törvényeket, így a jogsértő tartalmakat bejelentésre törlik, de minden egyéb gond "társadalmi kihívás", amellyel csak a politikával és a civil társadalommal együttműködve lehet megbirkózni.
Nem a Facebook fogja eldönteni a német szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást - húzta alá Sheryl Sandberg, hozzátéve, hogy "mi technológiát fejlesztünk, amely lehetővé teszi az embereknek, hogy megosszanak tartalmakat, de nem írunk és nem szerkesztünk cikkeket".
Az interneten mutatkozó "álhírterjesztés, lejáratás és gyűlölködés" a német belpolitika egyik fontos témája. A kormány törvényben kívánja rögzíteni a közösségi portálok kötelezettségeit. A még formálódó tervek szerint a portálok üzemeltetőinek 24 órán belül törülniük kell a felhasználók által bejelentett "sértő, gyűlölködő vagy hamis" tartalmakat, különben pénzbüntetést kapnak.
Ennek mértékéről még nem döntöttek, de mindenképpen úgy határozzák majd meg az összeget, hogy "fájjon" az üzemeltetőknek - nyilatkozott a napokban egy lapinterjúban Volker Kauder, a kormányzó CDU/CSU Bundestag-frakciójának vezetője. Azt hazudta, nem cenzúráról van szó, hanem arról, hogy az online közegben is "mindenki védekezni tudjon a rágalmazás ellen".
Angela Merkel kancellár tavaly november végén a Bundestagban egy beszédében kiemelte, hogy az internet és a digitalizáció révén a véleményformálás teljesen másként történik, mint 25 éve, egyre nagyobb szerepük van az olyan kevéssé ellenőrzött vagy szándékosan hamis tartalmaknak, amelyeket nem a szakmai szabályok keretei között működő újságírás hoz létre. A politikának meg kell tanulnia kezelni a többi között az álhírportálok és a manipulációra kifejlesztett, algoritmusok által vezérelt "véleményerősítő" eljárások és "trollok" révén kialakult új környezetet, és szükség esetén szabályoznia is kell - fejtette ki Merkel, hangsúlyozva az interneten mutatkozó gyűlölködéssel szembeni fellépés fontosságát az MTI híre szerint.
"Álhírterjesztésért" akár 5 év börtön
A Facebook most első ízben indít "tényellenőrzési" és "álhírjelölési" akciót az USA-n kívül: Németországban teszteli cenzúrázó tevékenységét. Ez azt jelenti, teszi fel a kérdést a MINA nevű angol nyelvű macedón hírportál, hogy a Facebook cenzúrázni fogja a CNN-t, a New York Timest és a Washington Postot is, mert ismételten álhíreket közölnek?
A közösségi média német használói ezután lehetőséget kapnak, hogy jelentsenek egy történetet álhírként. Azt a "Correctiv"-nek, egy harmadik fél által végzendő tényellenőrnek küldik. Ha az úgy dönt, hogy a történet álhír, akkor az "vitatott" jelzőt kap, magyarázattal együtt.
Ezeket a sztorikat a hírtovábbító algoritmus nem kezeli prioritásként, és az emberek figyelmeztetést kapnak, ha meg akarják osztani. A Facebook szóvivője elmondta, tárgyalnak a német médiumokkal.
A német kormány attól tart, hogy az ottani választásokat álhírek terjesztésével és politikai kampányok meghekkelésével akarják befolyásolni. A német kormány decemberben közölte, olyan törvényt akarnak elfogadni, amelynek értelmében a Facebook félmillió eurós büntetést kapna álhírek terjesztéséért.
Merkel kancellár figyelmeztetett arra, hogy Oroszországból származó online támadások és félretájékoztatások jöhetnek, és ezek szerepet játszhatnak a választási kampányban. Heiko Maas német igazságügyi miniszter pedig arra figyelmeztetett, hogy az álhírek "vitakultúránkat vfeszélyeztetik", és hozzátette, hogy szélsőséges estekben a felelősök akár 5 év börtönt kaphatnak.
A volt agitpropos Merkel nyilván szinte az anyatejjel szívta magába, hogy mi az álhír - jegyzi meg blogján a macedón portál írását szemléző Lovas István.