Több mint 500 esetben tettek panaszt ausztrál egyetemek hallgatói szexuális zaklatás és nemi erőszak miatt az elmúlt öt évben, ám a tettesek többsége elkerülte a felelősségre vonást - írta az ausztrál emberi jogi bizottságnak benyújtott jelentésében az End Rape on Campus Australia (EROC) jogvédő csoport.
Az EROC által vizsgált esetekben mindössze hat erőszakoskodót zártak ki az érintett oktatási intézményekből. A külföldi hallgatók kiemelt veszélyben vannak, különösen az ázsiaiak – figyelmeztetett a szervezetet alapító Sharna Bremner hétfői médiajelentések szerint.
Mentális, nyelvi és egyéb “akadályai van annak, hogy az áldozatok jelentsék az erőszakoskodást, különösen az ázsiai kultúrkörből érkezők” – mutatott rá Bremner. A jogvédő elmondta, hogy tudomása szerint több megerőszakolt áldozat teherbe esett.
Az EROC a jelentésben számos esetet ismertetett. Egyszer egy külföldi hallgató például arra ébredt kollégiumi szobájában, hogy egy férfi éppen erőszakos közösülést folytat vele. Amikor az egyetemi vezetéshez fordult panaszával, még ő került kellemetlen helyzetbe, és azt firtatták, lehetséges-e, hogy tévedett. Azt kérdezték a lánytól, előfordulhat-e, hogy kapatos volt, a férfi pedig egyszerűen félreértette a helyzetet. Az ügyet végül bizonyíték híján ejtették anélkül, hogy bevonták volna a hatóságokat, vagy bármiféle segítséget nyújtottak volna az áldozatnak.
Bremner azt reméli, hogy a jelentés nyomán az egyetemek végre beismerik: gondok vannak az ausztrál campusokon, és mindent megtesznek a hasonló ügyek felelős felderítése és rendezése érdekében.
(MTI)