Egy órán át tárgyalt szombaton telefonon Angela Merkel német kancellár Binali Yildirim török miniszterelnökkel. Bár jóformán semmi részlet nem került nyilvánosságra kettejük megbeszéléséről, a hírügynökségek tág teret szentelnek ennek, tekintettel arra, hogy az elmúlt napokban igen feszültté vált a két ország viszonya.
Maga Yildirim és berlini kormányforrások is megerősítették, hogy lezajlott a telefonbeszélgetés, csaknem egy órán át tárgyaltak egymással. Yildirim csak annyit mondott a CNN Türk hírtelevízióban, hogy „jó és gyümölcsöző” megbeszélést folytatott Merkellel. Hozzátette, hogy a két ország külügyminiszterei a jövő héten tárgyalnak egymással.
A NATO két pillérének számító Németország és Törökország kapcsolatai feszültebbé váltak a tavaly júliusi elvetélt törökországi államcsínyt követő tisztogatások óta. Ez a feszültség még inkább kiéleződött, amikor kedden őrizetbe vették a Die Welt című német napilap törökországi tudósítóját, Deniz Yücelt, akit „terrorista” propagandával vádolnak.
Lelőtték Muttiék a török kampányt
Tovább terhelte a két ország viszonyát, hogy csütörtökön a németországi Gaggenau város önkormányzata tiltotta meg két török tárcavezetőnek – Bekir Bozdag igazságügyi miniszternek és Nihat Zeybekci gazdasági miniszternek –, hogy a helyi török közösség előtti felszólalásaikkal a népszavazásra kiírt török elnöki rendszer bevezetése mellett kampányoljanak.
„Ez sajnálatos döntés, amely szembemegy a demokráciával és szabadságjogokkal” – hangoztatta Yildirim szombaton egy kampánygyűlésen, amelyet még a Merkellel folytatott telefonbeszélgetés előtt tartottak a Közép-Törökország Kirsehir városában. Yildirim azzal vádolta a német hatóságokat, hogy az ellenzéknek engedélyezik a kampányolást, azoknak viszont nem, akik „szeretik az országukat”. Yildirim azt hangoztatta, hogy látván a német hatóságok magatartását, a törökök még nagyobb lelkesedéssel fognak igennek szavazni és az egész világot megleckéztetik demokráciából.
A dpa hírügynökség szerint a Merkellel folytatott telefonbeszélgetés után Yildirim azt mondta, hogy „más utat fognak választani” a németországi kampányrendezvényeket illetően.
Törökországban április 16-án tartanak népszavazást az alkotmánymódosításról, amely kiszélesítené a mindenkori államfő jogkörét, aki így a végrehajtó hatalom feje lenne. A változtatással megszűnne a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki tisztség.
Kellenek a németországi szavazatok
Németország ad otthont a határon túli török közösségek legnagyobbjának, mintegy hárommillió tagja közül minden második szavazójoggal is rendelkezik Törökországban. Akárcsak a 2014-es törökországi elnökválasztás idején, Recep Tayyip Erdogan államfő ismét igyekszik elnyerni a szavazatukat a népszavazáson. A múlt hónapban Yildirim szólalt fel egy oberhauseni gyűlésen a török elnök több ezer szimpatizánsa előtt. Az ellenzék hevesen bírálta a német kormányt, amiért engedélyezte a gyűlés megtartását.
(MTI)