Egyiptomban folytatódik a keresztények exodusa a Sínai-félszigetről, a dzsihadisták az elmúlt három hétben hét keresztényt gyilkoltak meg. A kialakult helyzetről március 8-án nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak Számir Kálil Számir egyiptomi jezsuita, a római Pápai Keleti Intézet iszlamisztikatanára.
  • Az Irakban és Szíriában visszaszoruló Iszlám Állam a Sínai-félszigeten akar új területeket foglalni
  • A dzsihadisták nem csupán lenézik, de ellenségnek tekintik és gyilkolják a keresztényeket
  • Lista alapján gyilkolnak a félszigeten, ahonnan egyre több keresztény menekül el
Az elmúlt hónapokban megnövekedett a fanatikus csoportok által keresztények ellen elkövetett támadások száma. A dzsihadisták a Sínai-félszigeten akarnak új területeket foglalni, mivel Szíriában és Irakban kezdik elveszíteni uralmukat, így a félszigeten keresnek menedéket, hogy folytassák küzdelmüket.
Zoom
A Földön 4 (!) percenként szenved mártíromságot egy embertársunk pusztán csak azért, mert keresztény
Mivel kis egyiptomi keresztény közösség él a félszigeten, elfoglalnák az egész Sínai-félszigetet és harcolnak a keresztények ellen.
A kopt keresztények Egyiptom őslakosai; az iszlám hódítás hatására ma már csak mint "kis egyiptomi keresztény közösséget" említik őket. Lehet tanulni hibáikból, de ők is igyekeznek felhívni a figyelmet a veszélyre. Sajnos hangjukat már csaknem elnyomja a világ zaja, de több segélykiáltásuk megtalálható kapcsolódó anyagaink között.
Zoom
Az Iszlám Állam 2015 februárjában 21 egyiptomi kopt keresztény vendégmunkást fejezett le Líbiában. "Bűnük" az volt, hogy nem voltak hajlandók felvenni a mohamedán vallást
Egyes fanatikusok gondolkodásában elméletileg a keresztényeknek teljes joguk van a muszlimokkal együtt élni, de mivel nem rendelkeznek egyenlő jogokkal, ily módon alárendelődnek az iszlám rendszernek és adót fizetnek.
Élve égettek el egy kopt keresztényt, az apját agyonlőtték
Február második felében meggyilkoltak két kopt keresztényt a Sínai-félsziget forrongó északi részén. Az eset mindössze napokkal azt követően történt, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet helyi ága megfogadta: fokozni fogja támadásait az ország lakosságának mintegy 10 százalékát kitevő, mára már csak "keresztény kisebbség" ellen. A 65 éves Szaad Hanát agyonlőtték, 45 éves fiát Medhátot pedig elhurcolták és élve elégették. A holttesteket kidobták az út szélén.
A dzsihadisták azonban, ennél tovább lépve, a keresztényeket ellenségnek tekintik.
Arra a kérdésre, hogy az egyiptomi kormány elegendő lépést tett-e a Sínai-félszigeten élő kopt keresztények védelmében, Számir Kalil Számir elmondta, hogy nem tettek különösebb lépéseket, mert a kormánynak már éppen elég nehézsége van a Sínai-félsziget terroristáival, hogy megvédje tőlük saját katonáit.
A közelmúltban Kairóban, az al-Azhar Egyetem és szunnita központ által a Szabadság és állampolgárság címmel szervezett konferencián a főimám elítélte a Sínai-félszigeten a keresztények elleni újabb erőszakhullámot. Ezzel kapcsolatban Számir Kalil Számir hangsúlyozta, hogy a főimámnak ezt kell mondania, és szavai bizonyára őszinték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Sínai-félszigeten tud is tenni valamit.
Zoom
A kopt ortodox egyház szentté avatta a 21 vértanút; a kopt naptár február 15-én emlékezik meg róluk
Lista alapján gyilkolják a keresztényeket
A fegyveresek berontottak a házba, hidegvérrel megölték a férjét és a fiát, kihúzták őket a listáról, majd rágyújtották a házat.
A keresztényeket lelövik, ugye?!
Kevesen tudják, sajnos, de a világ legüldözöttebb vallása a keresztény. Több mint egymilliárd ember vallja magát Krisztus követőjének, és hívei szenvedik el a legtöbb vallásellenes támadást, és nem csak fizikailag, hanem lelki, szellemi szinten is. Egyes kimutatások szerint a Földön 4 (!) percenként szenved mártíromságot egy embertársunk pusztán csak azért, mert keresztény.
A 65 éves asszony a World Watch Monitornak elmondta azokat a hátborzongató körülményeket, ahogyan férje, Saad és fia, Medhat életét vesztette, miután az Iszlám Állam fegyveresei módszeresen kivégezték őket otthonukban, El-Arish városában, február 21-én, éjjel. Nabila Fawzi Hanna története.
Éppen lefekvéshez készülődtek, mikor kopogtattak az ajtón. Medhat, Nabila fia nyitott ajtót, őt szinte azon nyomban megölték, a fegyveresek fejbe lőtték. Az IÁ emberei ezután berontottak a hálószobába, ahol az idős férfi, Saad az életéért könyörgött, de őt is fiához hasonló módon kivégezték. A két férfi ez után megkérdezte Nabilát, hogy keresztény-e és, hogy milyen módon kötődik a kivégzett két férfihez. Ő erre igennel felelt és elmondta, hogy ők egy család voltak.
Ezután a két fegyveres Saad és Medhet nevét kérdezte, majd miután meggyőződtek a kivégzettek kiléte felől, egyikük egy papíron kihúzott két nevet.
Ezután elvették Nabila jegygyűrűjét, kifosztották, majd pedig rágyújtották a házat, de az asszony el tudott menekülni.
Elmondása szerint a környéken ők voltak az egyetlen keresztény család, senki sem segített rajtuk.
Zoom
Segélykiáltásukat elnyomja a világ zaja
Másnap az IÁ fegyveresei felkeresték Nabila lányának és vejének otthonát is, de szerencsére a házaspár egy órával előtte el tudott menekülni. A Sínai-félsziget északi részéről, El-Arish környékéről a kopt keresztények 70 százaléka, megközelítőleg 160 család kényszerült elhagyni az otthonát az Iszlám Állam miatt. Az Egyesült Királyságbeli Kopt Keresztény Egyház vezetője, Angaelosz püspök már korábban is felhívta a figyelmet és elítélte a támadásokat, amelyek eddig 40 keresztény életét követelték az elmúlt három (!) hónapban – írja a 777.blog.hu.
(Kuruc.info - Magyar Idők - Magyar Kurír - 777 blog nyomán)
Kapcsolódó: