Heiko Maas német igazságügyi miniszter kedden olyan törvénytervezetet terjesztett elő, amelynek értelmében akár 50 millió euróra (15 milliárd forintra) is megbírságolhatók internetes közösségi portálok, ha nem távolítják el gyorsan felületeikről a "gyűlöletkeltő szövegeket".
Zoom
Azt várhatjátok...
Németország már 2015-ben nyomatékosan sürgette a Facebookot, a Twittert és a YouTube videomegosztót üzemeltető Google netcégeket, hogy fogadjanak el olyan viselkedési kódexet, amelyben ígéretet tesznek a "gyűlölködő tartalmak" 24 órán belüli törlésére.
A most előterjesztett törvénytervezet immár jogi kötelezettséggé tenné a "törvénytelen tartalmak" törlését, a beérkezett panaszok számának bejelentését, és megkövetelné, hogy a szolgáltatók könnyítsék meg a felhasználóknak a sértő tartalmak bejelentését.
A Facebook, a Google és a Twitter képviselői egyelőre nem voltak elérhetők, hogy kommentálják a tervezett változtatásokat.
Németország eddig is élen járt a világon a "gyűlöletkeltő, erőszakkal fenyegető, erőszakos cselekményekre uszító és rágalmazó beszédek" elleni törvényi szigorban, de a berlini kormány ezt most a közösségi médiára is ki akarja terjeszteni.
A törvénytervezet komolyan befolyásolhatja azt a több mint fél évtizede folyó vitát, hogy a közösségi média nagyobb felelősséget viseljen-e a felhasználók által közzétett tartalmakért, tekintve, hogy e portálok a hírek egyre fontosabb forrásai lettek.
Németországban e kérdés súlyát növeli, hogy a politikai osztály tart attól, hogy "álhírek és rasszista tartalmú bejegyzések" terjednek a közösségi portálokon az elmúlt két évben az országba érkezett több mint egymillió migráns rovására, ez pedig befolyásolhatja az idén ősszel tartandó parlamenti választás eredményét.
(MTI nyomán)