Bemutatta az őszi szövetségi parlamenti (Bundestag) választásra készülő programjának tervezetét hétfőn Berlinben a Német Szociáldemokrata Párt (SPD).
Az eseményt vasárnap hirdették meg, majd hétfő reggel lemondták. Az utóbbi három tartományi (Landtag-) választásból rendre vesztesként kikerült pártnál ezt azzal indokolták, hogy a vártnál több egyeztetést kell lefolytatni, ami hírmagyarázók szerint a belső feszültségek kiéleződésének jele.
A bemutatót aztán végül mégis megtartották. Katarina Barley főtitkár kiemelte, hogy a program középpontjában a társadalmi igazságosság áll, a legfőbb cél pedig a gazdasági fellendülés eredményeinek méltányosabb elosztása.
Thomas Oppermann parlamenti frakcióvezető, a programalkotó munkát összehangoló bizottság társelnöke kiemelte, hogy az SPD a legendás szociáldemokrata kancellár, "Willy Brandt óta talán a legjobb programmal" készül a szeptember 24-i Bundestag-választásra.
A 13 fejezetből álló, 71 oldalas tervezetet az elnökség egyhangúlag fogadta el hétfői ülésén. A két évi munka eredményét összefoglaló tervezetet egy rendkívüli kongresszuson véglegesítik majd június 25-én Dortmundban.
A szociáldemokraták programja "világos ellenpontja" a jelenlegi koalíciós társ, az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetség elképzeléseinek, így például szerepel benne, hogy egy SPD-s vezetésű kormány ugyan komolyan veszi a védelmi képességek erősítését, de nem sodorja bele az országot egy "fegyverkezési spirálba" - utalt Thomas Oppermann arra a vitára, hogy milyen ütemezésben kellene a védelmi kiadásokat a NATO által elvárt szintre, a hazai össztermék (GDP) 2 százalékára emelni.
Az SPD a társadalmi igazságosság erősítéséért elsősorban az oktatási rendszer fejlesztésével tenne. Konkrét célkitűzése, hogy a német legyen a legjobban teljesítő oktatási rendszer az Európai Unióban. Azt is ígérik, hogy a bölcsődétől a felsőoktatásig teljes mértékben ingyenessé teszik a gyermekellátást és az oktatást. További fontos ígéret a közepes és az alacsony jövedelműek közterheinek csökkentése.
A program a korábban kiszivárgott részleteknek megfelelően erőteljesen rendpárti elemeket is tartalmaz. Szerepel benne például, hogy egy SPD-s vezetésű kormány 15 ezer fővel növeli a rendőrség létszámát és kiterjeszti a videokamerás köztéri biztonsági megfigyelő rendszereket, büntetésük letöltése után haladéktalanul kitoloncolja az országból a súlyos bűncselekményért elítélt külföldieket és a "zéró tolerancia" elvét érvényesíti a szélsőséges, gyűlöletet prédikáló muzulmán hitszónokokkal szemben. A szélsőséges mecsetközösségeket fel is számolja, finanszírozásukat ellehetetleníti - áll a balos meggyőzősédüknek ellentmondó, szavazatszerző lózungokkal megtűzdelt tervezetben.
További hangsúlyos elem, hogy jobban meg kell védeni az uniós külső határokat az illegális migrációval szemben, mert "csak így lehet biztosítani a szabad mozgást az EU-n belül".
Az adó- és a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban nem hirdettek meg konkrét célkitűzéseket. Hírmagyarázók szerint ezzel azt igyekszik elkerülni az SPD, hogy ellenfelei rásüssék az "adóemelések pártja" bélyeget. Katarina Barley a rendkívüli kongresszusra az elnökség indítványaként beterjesztendő program bemutatóján azt mondta, hogy a következő hetekben költségkalkulációval ellátott részletes adó- és nyugdíjügyi tervekkel jelentkeznek.
Az SPD a program meghirdetésével próbál kiemelkedni a népszerűségi hullámvölgyből, amelybe az új elnök és kancellárjelölt, Martin Schulz megjelenése révén keletkezett eufória elpárolgása után került. Az új irányt az Európai Parlament volt elnöke személyesen is kijelölte, egy minapi nyilatkozatában aláhúzta, hogy eddig is több tartalmi elemet, tervet kellett volna megismertetni a választókkal arról, hogy a szociáldemokraták miként akarják erősíteni a társadalmi igazságosságot.
Az SPD országos választói támogatottsága a legutóbbi mérések szerint 26-27 százalékos, ami ugyan meghaladja a Martin Schulz év eleji megjelenését megelőző szintet, a történelmi mélypontot jelentő 20-23 százalékot, de messze elmarad a márciusi 32-33 százalékos csúcsértéktől és alig haladja meg az előző, 2013-ban tartott Bundestag-választáson elért 25,7 százalékot.
Közben a CDU/CSU is a programalkotás utolsó szakaszához érkezett; hétfőn Münchenben megtartották a pártszövetség tartományi és szövetségi parlamenti frakcióvezetőinek éves tanácskozását, amelyen Angela Merkel, a CDU elnöke kiemelte: a július elejére elkészülő program középpontjában két elem áll, az adók és egyéb közterhek csökkentése és az állami beruházások növelése. A választási kampány legfőbb témái közé pedig a gazdaság, a kutatás-fejlesztés, a biztonság, az oktatás, a digitalizáció és a családpolitika tartozik - mondta Angela Merkel a találkozón, amely azt is hivatott volt felmutatni, hogy a CDU és a CSU félretette a menekültügy körüli vitákat és egységben készül a választásra.
A pártszövetség egységét kedden is demonstrálják a München melletti Truderingben, ahol a CSU-elnök Horst Seehofer és Angela Merkel a díszvendég a helyi CSU-alapszervezet tavaszi ünnepségén, amelyet hagyományosan egy sörsátorban tartanak.
(MTI nyomán)