Donald Trump amerikai elnök politikája gyengíti a Nyugatot, ezért fel kell lépni ellene – erről beszélt Sigmar Gabriel német külügyminiszter hétfőn Berlinben.
Zoom
A külügyminisztérium tájékoztatására hivatkozó jelentések alapján a szociáldemokrata politikus a menekültügyről nemzetközi szervezetek vezetőivel folytatott megbeszélésén azt mondta, hogy "bűntárssá" válik, aki nem lép fel Donald Trump politikájával szemben.
A világ legfejlettebb országait összefogó G7 csoport vezetőinek találkozója nem csak egy rosszul sikerült csúcsértekezlet volt, a történtek "sajnos az erőviszonyok átalakulását" és azt mutatják, hogy az Egyesült Államok az elnök tevékenysége miatt "kihull a fontos nemzetek sorából".
Így a Nyugat "kisebb", vagy "legalábbis gyengébb", mint a Donald Trump előtti időkben – mondta Sigmar Gabriel.
Az új washingtoni vezetők "rövidlátó politikája ellentétes az Európai Unió érdekeivel", mert felerősíti a "menekültek" Európa felé irányuló áramlatát, aki a klímavédelmi politika akadályozásával felgyorsítja a globális éghajlatváltozást, egyre több fegyvert értékesít válságövezetekben, és felszítja a vallások között konfliktusokat – mondta a német diplomácia vezetője.
Washington elszigetelődési politikája, az "új amerikai izolacionizmus" csak tovább súlyosbítja a gondokat, és elfordulást jelent a "nyugati politikai konszenzustól" – tette hozzá Sigmar Gabriel.
Angela Merkel kancellár, a jobbközépnek mondott CDU/CSU elnöke hétfőn ismét fenntartásait hangoztatta Donald Trump politikájával kapcsolatban. A nemzeti fenntarthatósági stratégia végrehajtását felügyelő fenntarthatósági tanács berlini konferenciáján elmondott beszédében kiemelte, hogy a 2015-ben elfogadott párizsi klímaegyezmény "történelmi siker", de a G7-csúcson az amerikai küldöttséggel folytatott viták világossá tették, hogy az egyezmény végrehajtásához "hosszú és rögös út" vezet. Ezek a viták is jelzik, hogy egyre inkább véget ér az a korszak, amelyben Németország és az Európai Unió teljes mértékben támaszkodhatott partnereire. Németország és az Egyesült Államok azonban továbbra is szoros partneri együttműködést folytat majd – mondta a kancellár. Angela Merkel előző nap egy beszédében hangoztatta: Európának saját kezébe kell vennie sorsát, és meg kell őrizni ugyan a barátságot az Egyesült Államokkal valamint az EU-ból távozni készülő Nagy-Britanniával, jó szomszédságra kell törekedni Oroszországgal és más államokkal, "de tudnunk kell, hogy nekünk kell megharcolnunk a saját jövőnkért".
(MTI nyomán)