A migrációs válság árnyékában különös jelenség van kibontakozóban Németországban: több menedékkérő is a német kancellár után nevezi el gyermekét – írja a The Local Deutschland.
Zoom
Angela Merkel Muhammed és édesanyja, Asia Faray (kép: DPA)
Augusztus 16-án a münsteri kórházban megszületett Angela Merkel Muhammed, szír menedékkérők gyermeke. A már öttagú szír család 2015 óta él Németországban, a gyermek nevét pedig a kancellár iránti hálájuk jeléül választották.
Hálásnak lenni van is miért: mint ismeretes, 2015-ben a kancellár megnyitotta Németország határait mindenki előtt, aki azt mondta, hogy háború elől menekül.
A Merkel nevet azonban nem csak az augusztus 16-án született kisbaba viseli a menedékkérők közül: 2015 februárjában egy ghánai migráns gyermeke kapta meg a kancellár nevét, ugyanezen év decemberében pedig több duisburgi migráns is Angela Merkelről nevezte el gyermekét.
A német hivataloknak a névvel kapcsolatban nincsenek fenntartásaik: a szövetségi szabályozás csupán azt írja elő, hogy olyan nevet kell választani a gyermeknek, ami nem teszi ki őt semmiféle veszélynek – ez pedig az Angela Merkel név esetén teljesül, legalábbis ma még. Egy esetleges nemzeti ébredés esetén azonban nem biztos, hogy ez a jövőben is így lesz.
(The Local - Mandiner nyomán)