Caracas és Washington közt történelmi mélyponton vannak a kapcsolatok, ezért párbeszédre van szükség – mondta Nicolás Maduro venezuelai államfő kedden az elnöki palotából közvetített televíziós beszédében.
„Sajnos jelenleg a legrosszabb a viszony az Egyesült Államok kormányával” – állapította meg a dél-amerikai ország népszerűtlen vezetője. Ugyanakkor kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédre sürgette Donald Trump amerikai elnököt a kapcsolatok helyreállításának céljából. A venezuelai elnök egyben bejelentette, hogy hamarosan üzenetet küld Trumpnak.
„Beszélnünk kellene – intézte szavait az amerikai elnökhöz. – Csak beszéddel érthetjük meg egymást.” Maduro ismételten megerősítette, hogy kész telefonon tárgyalni az amerikai elnökkel, aki eddig elzárkózott ettől.
Az államfő szót ejtett a kormányzatával szembeszálló és a tilalom ellenére külföldre menekült Luisa Ortega Díaz leváltott főügyészről is, aki jelenleg Kolumbiában tartózkodik. Kifejezte reményét: Bogotá kiadja őt százhúsz Kolumbiába szökött „bűnözővel” együtt, hogy – mint fogalmazott – hazaárulásukért törvényszék vonja felelősségre őket.
Ugyanakkor a kolumbiai bevándorlási hatóságok a nap folyamán közölték, hogy Ortega Díaz Brazíliába utazott tovább. Korábban Juan Manuel Santos kolumbiai elnök a Twitteren bejelentette, hogy Luisa Ortega Díaz kormányának védelmét élvezi, és menedéket kaphat országában, amennyiben ezt kérné.
Augusztus 5-én a venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlés egyik első teendője volt, hogy eltávolította posztjáról a Maduro elnökkel szakító Luisa Ortega Díazt, és elrendelte bíróság elé állítását, megerősítve ezzel az ellenzéknek azt a félelmét, hogy a testület a kormány bírálóinak eltörlésére használja majd fel „mindenek felett álló” hatalmát. A főügyész ezt megelőzően bejelentette, hogy tömeges választási csalás gyanújával vizsgálatot indított a kormány és a választási hatóságok ellen.
(MTI)