Irak kész katonai eszközökkel is beavatkozni, ha a kurd régió tervezett függetlenségi népszavazása erőszakba torkollik – jelentette ki Haider el-Abádi iraki kormányfő az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban szombaton.
Ha az iraki lakosságot „törvénytelen erő alkalmazása fenyegeti, katonailag be fogunk avatkozni" – jelentette ki Abádi.
Az észak-iraki Kurdisztán parlamentje pénteken egyetértett azzal, hogy a kurdok szeptember 25-én népszavazást tartsanak a függetlenségről három kormányzóságban, és a kurdok ellenőrzése alatt álló, de a bagdadi központi vezetés által magának követelt területeken. A 2015 óta első alkalommal összeült kurdisztáni törvényhozásban a kurd képviselők elsöprő többsége támogatta a népszavazás megtartását.
„Ha semmibe veszik az alkotmányt, Irak és a térség határait, ez nyilvános felhívás lesz a térség országai számára, hogy ők is megsértsék az iraki határokat, ami a helyzet nagyon veszélyes kiszélesedését jelentené" – mondta a kormányfő.
Az iraki kurd vezetők azt várják a népszavazástól, hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítse a bagdadi vezetést és megnyissa az utat a függetlenség előtt. Abádi szerint azonban az ilyen tárgyalásokat csak tovább nehezítené a népszavazás.
Az iraki kurdokra folyamatosan erősödő nyomás nehezedik a térségbeli hatalmak és az Egyesült Államok, valamint Bagdad részéről, hogy mondjanak le a népszavazásról.
Maszúd Barzani, az iraki kurd autonóm régió elnöke ismételten hangsúlyozta: erőszakot fog kiváltani, ha „bármelyik erő" megpróbál bevonulni a vitatott hovatartozású, a pesmergák kezén lévő területekre, különös tekintettel a kőolajban gazdag Kirkuk városára. Barzani pártja, a Kurdisztáni Demokrata Párttal (KDP) szemben álló, fő ellenzéki erő, a Gorran mozgalom bojkottálta a kurd parlament tanácskozását.
Abádi közölte, hogy a kurd referendumra adandó törvényes válaszokra összpontosít. A héten az iraki parlament – a kurd képviselők által bojkottált szavazáson – elvetette a kurd függetlenségi népszavazást.
Arra a kérdésre, hogy elfogadna-e valaha is egy független Kurdisztánt, Haider el-Abádi leszögezte: „Ez nem tőlem függ, ez alkotmányos ügy". „Ha az irakiak a maguk útját akarják járni, az alkotmány módosítását kell elérniük. „Ebben az esetben az egészet parlamenti keretek között és össziraki népszavazás útján intézzük". „Ők csak az kurdokat akarják megszavaztatni. Úgy gondolom, ez ellenséges lépés a teljes iraki népességgel szemben" – tette hozzá az iraki kormányfő.
(MTI)