Az exit poll felmérések szerint az eddig is kormányzó CDU nyerte a vasárnapi németországi választásokat, Angela Merkel tehát a korábbi előrejelzéseknek megfelelően negyedszer is Németország kancellárja lesz.
Zoom
Az este hat órakor közölt exit pollok, vagyis a szavazóhelyiségekből távozók válaszai alapján készített felmérés szerint a pártok a következő eredményt érték el. Ez tehát nem hivatalos, végleges adat, viszont a felmérés jellegéből adódóan megközelítőleg tükrözi a várható végeredményt. A hivatalos előzetes végeredmény hétfő kora reggelre várható.
A ZDF, illetve az ARD felmérései szerint a következő eredmény várható:
  • a konzervatív jobboldali Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU): 33,5-32,5
  • a szociáldemokraták (SPD): 21-20
  • bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD): 13-13,5
  • a liberálisok (FDP): 10-10,5
  • az egykori keletnémet állampárt utódszervezete, a Baloldal (Linke): 9
  • Zöldek (Grüne): 9-9,5
A korábbi előrejelzések 37 százalékos eredményt sejtettek a CDU-nak, így ez az eredmény azért kisebb csalódás lehet Angela Merkelnek, aki a vártnál kevesebbel győzött. A szocdemeknek szintén nincs okuk az örömre, történelmi mélypontot jelent ez 21 százalék.
Akik viszont örülhetnek: a német megmaradásért kampányoló AfD a harmadik erő lett a Bundestagban, míg a liberálisok nemcsak visszakerültek a parlamentbe, hanem a korábbi eredményüket megduplázták.
Zoom
(Forrás: ZDF - Index)
Zoom
A németországi választás legizgalmasabb kérdése továbbra is az, milyen kormány, milyen koalíció élén vezeti majd Angela Merkel az országot a következő négy évben.
Négy éve a CDU 41,5, az SPD 25,7 százalékot kapott. A Baloldal volt a harmadik erő 8,6 százalékkal, és a Zöldek 8,4 százalékot szereztek. Az FDP (4,8 százalék) és az AfD (4,7) nem jutott be a Budestagba 2013-ban.
A részvételi arány 2013-ban 71,5 százalék volt, növekedett a megelőző, 2009-ben tartott választáson regisztrált 70,8 százalékhoz képest. Délután kettőig a 61,5 millió választásra jogosult 41,1 százaléka voksolt.
A magas részvételi arány nem rontotta az AfD esélyeit
A 2013-as részvételi arányt (71,5%) jelentősen meghaladta a mostani. A 61,5 millió választásra jogosult 77%-a ment el szavazni. Ez azonban nem rontotta az AfD esélyeit, ahogy azt a közvélemény-kutatók sugallták.
Zoom
Az Alternatíva Németországnak (AfD) párt támogatói az AfD berlini eredményváró rendezvényén (MTI/EPA/Thorsten Wagner)
A vasárnapi választás 8-18 óráig tartott. A választás egyfordulós, érvényességi és eredményességi küszöb nincs.
A választók két szavazatot adhattak le. A 299 választókörzetben az első szavazattal lehet az egyéni jelöletekre szavazni. Az az egyéni jelölt jut be a Bundestagba, aki a szavazatok többségét megszerezte. A Bundestag mandátumainak másik fele a "második szavazatokból", azaz a pártok listáira leadott voksokból alakul ki. A magyar rendszerhez hasonlóan egy párt akkor kerülhet be a szövetségi parlamentbe, ha legalább a szavazatok 5 százalékát megszerezte.
Ellenzékben folytatják a szocdemek
Ellenzékbe vonul a Német Szociáldemokrata Párt a vasárnapi választáson elszenvedett történelmi vereség után – döntött a párt vezetése sajtóértesülések szerint. Az SPD a párt 20-21 százalékkal végzett a második helyen, a 2013-ban szerzett 25,7 százalék után. Eddigi leggyengébb eredménye a 2009-es 23 százalék volt.
A beszámolók alapján a párt vezetői egyhangúlag döntöttek arról, hogy az SPD ellenzékben politizál a következő ciklusban.
A szociáldemokraták ellenzékbe vonulását Manuela Schwesig elnökhelyettes jelentette be. Az eredményt az M1 tudósítása szerint döbbent csend fogadta.
Zoom
A Német Szociáldemokrata Párt, az SPD támogatói a párt berlini eredményváró rendezvényén
Nem felhőtlen a boldogság
Az M1 tudósítása szerint a CDU központjában nem felhőtlen a hangulat, hiszen a pártban jobb eredményre számítottak – 40 százalék körüli eredményt vártak, amely egyébként még mindig kevesebb lett volna, mint 4 évvel ezelőtt.
Az AfD csúcsjelöltje hajtóvadászatot ígér Merkel ellen
Alexander Gauland, a német szövetségi parlamentbe a harmadik erőként bejutó Alternatíva Németországnak (AfD) csúcsjelöltje pártja választási eredményét értékelve kijelentette: "hajtóvadászatot" indítanak Angela Merkel kancellár ellen, és "vissza fogják szerezni az országot". Gauland kijelentette: bármilyen összetételű is legyen az új német kormány, "kemény időkre" kell felkészülnie.
Zoom
Alexander Gauland
Merkel: a CDU/CSU elérte stratégiai célját
A régi-új elárasztó hangsúlyozta, hogy a pártszövetségben ugyan mindenki jobb eredményre számított, de így is a CDU/CSU szerezte messze a legtöbb szavazatot, és nélküle nem lehet kormányt alakítani.
Zoom
Angela Merkel németországi kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke (k) a párt berlini eredményváró rendezvényén (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Schulz elismerte az SPD vereségét
“Keserű nap a mai a német szociáldemokrácia számára. A párt sok hagyományos támogatóját képtelen volt megtartani” – mondta az SPD kancellárjelöltje az exit poll eredmények közzététele után. Hozzátette: a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottságának emelkedése fordulópontot jelez, és azt mutatja, hogy a "menekült"krízis továbbra is megosztja az országot.
Martin Schulz a vereség ellenére a párt vezetője marad - jelentették be Berlinben.
Seehofer: súlyos csalódás a Bundestag-választás eredménye
Súlyos csalódásnak nevezte a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás eredményét Horst Seehofer bajor kormányfő, az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU bajor testvérpártja, a CSU elnöke. Horst Seehofer pártja müncheni központjában az urnazárás után tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a CDU/CSU pártszövetség mindkét tagja jobb eredményre számított.
Azzal kapcsolatban, hogy a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) harmadik erőként debütál a Bundestagban, azt mondta, hogy “támadási felület nyílt” a pártszövetségtől jobbra. Ezt a felületet kemény küzdelemmel, határozott állásfoglalásokkal kell bezárni – mondta.
Zoom
Érik a Jamaica-koalíció (forrás: Index)
Koalíciós forgatókönyvek
Mivel minden párt kizárta az együttműködést az Afd-vel, két koalíciós forgatókönyv maradt reális:
1. Jamaica-koalíció
Az exit pollok kiadása után Nicola Beer, a libeálisok főtitkára azt nyilatkozta, hogy "ha a kancellár meghív minket, nyitottak vagyunk a koalíciós tárgyalásokra". Az FDP mellé a CDU-nak még a Zöldek szavazatai is kellenének. Renate Künast, zöldpárti képviselő, korábbi mezőgazdasági miniszter azt mondta: a Zöldek várják az uniópártok (CDU/CSU) ajánlatát. Ez lenne az úgynevezett Jamaica-koalíció (a jamaicai zászló és a német pártok színei alapján nevezik így: CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld). És mindez azt jelentené, hogy az eddig kormányon lévő szocdemek ellenzékbe vonulhatnak.
2. Nagykoalíció
Matematikailag természetesen szóba jöhet a nagykoalíció is, vagyis hogy folytatódik az eddigi CDU-SPD-kollaboráció. Ez az mostani választás alapján főleg a szocdemeket erodálta, így kérdés, nekik mennyire érdekük Angela Merkel oldalán maradni. Sokat sejtető Hubertus Heil SPD-főtitkár esti nyilatkozata, amely szerint "az SPD vállalja az ellenzéki szerepet". Thomas Oppermann a szociáldemokraták frakcióvezetője még jobban ráerősítette erre, amikor azt mondta: a választási eredmény a nagykoalíció végét jelenti, az SPD a CDU ellenpólusa lesz, Martin Schulz pedig marad a párt élén.
Erről a lehetőségről a végső szót Martin Schulz, a szocdemek kancellárjelöltje mondta ki, aki így nyilatkozott: teljesen világos, hogy a választók ellenzéki szerepre adtak megbízást.
Zoom
Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt, az SPD kancellárjelöltje a párt berlini eredményváró rendezvényén a német parlamenti választások estéjén, 2017. szeptember 24-én. A háttérben Willy Brandt néhai szociáldemokrata pártelnök és kancellár szobra (MTI/AP/DPA/Wolfgang Kumm)
Az ARD gyorsan készített is egy felmérést arról, mennyire lenne szimpatikus a három párt szavazóinak a befutónak tűnő Jamaica-koalíció. Az eredmény nem túl hízelgő: a CDU-hívek 31 százaléka, a liberális szavazók 41 százaléka és a Zöldek támogatóinak 38 százaléka tartja ezt jó ötletnek.
Mutti nem zárja ki a nagykoalíciót
Nem lehet kizárni, hogy a következő ciklusban ismét nagykoalíció vezeti majd Németországot - jelezte Angela Merkel kancellár a törvényhozásba bejutott pártok vezetőnek televíziós fórumán. Utalt rá, matematikailag két koalíció lehetséges, a CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek összefogása mellett a szociáldemokratákkal (SPD) 2013-ban kezdett kormányzás folytatáshoz is van többség az új Bundestagban. A számok azt mutatják, hogy "nincs leváltott nagykoalíció". Hozzátette: tudomásul veszi, hogy Martin Schulz SPD-elnök szerint pártjának ellenzékbe kell vonulnia, de ezt a kérdést "holnap újra meg lehet beszélni". Kiemelte, hogy a mostani "viharos időkben" minden pártnak felelősen kell politizálnia.
Az AfD vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi
Az Alternatíva Németországnak (AfD) a szövetségi parlament pártjaként vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi Angela Merkel kancellár menekültpolitikája miatt - jelentette be a választás után a törvényhozásban újonc párt egyik vezetője.
Zoom
Alice Weidel
Alice Weidel, az AfD kampányát vezető egyik úgynevezett csúcsjelölt a ZDF országos köztelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a Bundestag feladata a kormány ellenőrzése. Ezért az AfD vizsgálóbizottságot kezdeményez, amely "nagyon világosan foglalkozik majd ennek a nőnek (Angela Merkelnek) a jogsértéseivel" - mondta a politikus.
Orbán: Budapest gratuliert!
Sorra érkeznek a külföldi reakciók Angela Merkel német (?) kancellár újabb választási győzelmét követően.
Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap este Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében magyarul és németül is gratulált a németországi választások után. „Budapest gratulál // Budapest gratuliert!” – írta a kormányfő.
EP-elnök: dolgozzunk együtt!
Németország továbbra is elkötelezett az európai projekt mellett – közölte Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke vasárnap. Tajani Twitter-üzenetében gratulált Angela Merkel kancellárnak a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson elért eredményéhez és kijelentette: „dolgozzunk együtt Európa megreformálása érdekében”.
És a lényeg: a Zsidó Világkongresszus is gratulált Izrael és a zsidó nép igaz barátjának
A Zsidó Világkongresszus elnöke gratulált vasárnap este Angela Merkel sikeréhez.
Ronald Lauder közleményében „Izrael és a zsidó nép igaz barátjaként” méltatta Angela Merkelt, aki őszintén elkötelezett az antiszemitizmus elleni küzdelem és Izrael Állam védelme mellett.
A szégyenteljes reakciósok persze visszataszítók, be kellene őket tiltani
A Zsidó Világkongresszus elnöke egyúttal „visszataszítónak” nevezte, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD), „egy szégyenteljes reakciós szervezet, amely Németország múltjának legszörnyűbb szakaszát idézi és be kellene tiltani, most lehetőséget kapott arra, hogy a parlamentben képviselje hitvány programját”.
Lauder hozzátette: ezen aggasztó fejlemények közepette Merkel kancellár határozottan jelezte, hogy megvédi a németországi zsidókat, és elejét veszi a gyűlölködő retorikának és cselekedeteknek.
A törökök nagyon aggódnak
A németországi török közösség mély aggodalmát fejezte ki a Bundestagba bejutó AfD-vel kapcsolatban.
Gökay Sofuoglu, a németországi török közösség vezetője úgy nyilatkozott, hogy az AfD-nek „nyíltan rasszista kijelentései ellenére vagy éppen emiatt” sikerült a választópolgárok mintegy 13 százalékának támogatását megszereznie.
Sofuoglu élesen bírálta AfD-politikusok korábbi nyilatkozatait, és kijelentette, hogy látszólag újra nyilvánosan vitát lehet nyitni arról, hogy „az embereket eltávolítsák, vagy agyonlőjék határainkon”.
A török közösségi vezető azt követelte, hogy ebben a helyzetben tegyék világossá: „nem teher egy sokszínű és nyílt társadalom, amely bevándorlással jön létre, hanem inkább lehetőség a túlhaladott szociális eljárásmódok és rendszerek bátor újragondolására esélyegyenlőséget biztosítva minden Németországban élő embernek”.
A végeredmény
A szavazatok 33 százalékát szerezte meg a vasárnapi németországi választáson az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség - ismertette hajnalban az összes szavazat megszámlálása utáni eredményt a dpa német hírügynökség. Ezzel a hányaddal a CDU/CSU szerezte meg a legtöbb helyet a német parlamentben.
Második lett a Szociáldemokrata Párt (SPD), amely azonban 20,5 százalékos voksaránnyal történelmi mélypontra süllyedt.
A harmadik helyen a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) végzett 12,6 százalékkal.
Újra bejutott a parlamentbe a Szabad Demokrata Párt (FDP) 10,7 százalékos eredménnyel.
A volt állampárt, a Baloldal (Die Linke) a szavazatok 9,2 százalékát kapta, a Zöldeknek pedig 8,9 százalék jutott.
(Index - MTI - Híradó - HVG nyomán)
Kapcsolódó: