2017. december 17., vasárnap, Lázár napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:57 Egyiptom ENSZ-határozattal tenné semmissé a zsidóseggnyaló Trump-döntést - valószínűleg elbukik majd Washington vétóján21:33 Szépen vagyunk: az ún. zsidómentők képviselték a lengyel identitás lényegét a zsidó gyökereivel büszkélkedő új lengyel miniszterelnök szerint20:58 Holttestet találtak a tűzoltók egy kiégett családi házban Zalaszentbalázson20:24 A filoszemita "szélsőjobb" konferenciázott Prágában20:08 Tegnap az ávó, ma az ÁSZ - Jobbik vs. Liberális(ok) a KO-ban19:33 Az Iszlám Állam által kivégzett jazidik tömegsírjaira bukkantak Irakban19:06 Afrikává változott az örök város: ismét lakást, segélyt és egyéb csekélységeket követeltek a négerek Rómában18:50 Áradnak a folyók Kárpátalján18:26 Kurz és Strache megegyezett: koalíciós megállapodást kötött a nevében konzervatív ÖVP és az egykor radikális FPÖ18:15 Harvey Weinstein feketelistára tette az őt visszautasító színésznőket17:53 Ez a négy kis cigánygyerek támadt egy férfira a 70-es trolibuszon17:00 A líbiai parti őrség több mint 250 migránst emelt ki a tengerből16:32 Tragédiák sorozata egy év alatt: császáruk után a királyukat is eltemették a románok 15:43 A mérhetetlen párt kiskopasza lesz Rogán utódja15:28 A palesztinok természetesen elutasítják, hogy a jeruzsálemi Siratófal izraeli ellenőrzés alatt maradjon
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

"Függetlenség felfüggesztve" - nem hirdették ki Katalónia elszakadását, inkább párbeszédet akarnak

Sokak várakozásával ellentétben mégsem hirdette ki Katalónia függetlenségét a tartományi elnök. Carles Puigdemont beszédében kiemelte, Katalónia ügye nem belső, valójában európai kérdés. Az egész országhoz szólva közölte, „sosem fogunk egyetérteni mindenben, de azt be kell látnunk, hogy a fejlődéshez vezető út a demokrácián és a békén keresztül vezet.”
Zoom
Katalónia tartományi vezetője, Carles Puigdemont Carles beszéde a katalán tartományi parlamentben Barcelonában 2017. október 10-én
A kormányfő közölte, ők nem bűnözők, nem őrültek, párbeszédet akarnak Madriddal. A gond, hogy évek óta nem működik az együttműködés a központi kormányzattal. Erőszakot mindenesetre nem akarnak, ezt sokadszorra fejtette ki. A médiát és a kormányt is arra kérte, közvetítéssel tárgyaljanak, ne legyen nyomás senkin. Az európai közösséget is segítségül hívta. Végül azt mondta, a katalán nép óhaját szeretné követni egy független állam felé, de most inkább felfüggeszti a függetlenség deklarálásának hatásait.
Közölte, Katalónia elnyerte a jogot, hogy független legyen. Ez azt jelenti, hogy néhány héten belül összehívják a parlamentet, a függetlenség végrehajtását felfüggesztik, de erőteljesen tárgyalnak. Addig is tartomány marad Katalónia.
Zoom
Spanyol rendőrök állnak a katalán parlament épülete előtt Barcelonában 2017. október 10-én
Határozottan elítélte az október 1-jei erőszakot. Szerinte annak célja nem csak az volt, hogy elvegyék a szavazólapokat, hanem hogy megszüntessék a szavazati jogot is. Szerinte a spanyol rendőrség elmúlt hetekben szervezett műveletei nem akadályozták meg a függetlenségi kezdeményezésüket, ahogy magas rangú katalán politikusok vegzálása sem.
Az elnök a vártnál egy órával később, este 7-kor kezdte beszédét. Ország-, de inkább világszerte feszült figyelemmel várták, hogy mi hangzik el a tartományi vezető beszédében. Odakint, a parkhoz vezető sétányon, a parlamenti ülés megkezdése előtt már órákkal elkezdett gyülekezni a tömeg, akik óriási kivetítőkön követhetik figyelemmel a benti eseményeket. Többségében a függetlenséget támogatva vonultak utcára, de egy spanyol egységet támogató kisebb mozgalom szintén demonstrációt hirdetett ugyanoda.
Zoom
Függetlenségpárti tüntető egy traktoron a katalán regionális parlament közelében, Barcelonában 2017. október 10-én
A csúszás oka a katalán parlament házbizottságának rendkívüli ülése volt, amelyen a parlamenti ülés felfüggesztését kérte két ellenzéki párt a liberális középutas Ciudadanos (Állampolgárok), és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP).
A spanyol kormány korábban arra kérte a katalán vezetőt, hogy "ne lépjen olyan ösvényre, amelyről nincs visszaút", ne tegyen egyoldalú függetlenségi nyilatkozatot, és kezdeményezéseivel térjen vissza a törvényes keretek közé.
Az ügy kapcsán megszólalt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) is, amely régóta Székelyföld területi autonómiáját szorgalmazza. Az SZNT közölte, a székelység sorsán keresztül megismerte az elnyomott közösségek kollektív élményét, és a legmélyebb együttérzését és szolidaritását kívánja kifejezni katalán barátainak. Az Izsák Balázs SZNT-elnök által jelzett dokumentum az Egyesült Nemzetek Szövetsége alapokmányát idézi, melyben a világ népei hitet tesznek a népek önrendelkezése, valamint a nagy és a kis népek egyenjogúsága mellett. Izsák Balázs arra szólította fel a székelyföldieket, hogy október utolsó vasárnapján, amikor immár több éve őrtüzek gyújtásával hívják fel a figyelmet a székely autonómiatörekvésekre, lobogjon minél több katalán zászló is a rendezvényeken, mely ma az emberi szabadság jelképe Európában.
Közben pedig levélben fordult nyolc Nobel-békedíjas a spanyol és katalán vezetéshez, párbeszédet sürgetve a Katalónia jövőjével kapcsolatosan Madrid és Barcelona között kialakult válság megoldása érdekében. A levelet aláírók között van az argentin Adolfo Pérez Esquivel, aki 1980-ban kapta meg a Nobel-békedíjat, illetve a guatemalai Rigoberta Menchú és José Ramos-Horta volt kelet-timori elnök is. Előbbi 1982-ben, utóbbi 1996-ban kapta meg a díjat.
Emmanuel Macron francia köztársasági elnök is megszólalt az ügyben, azt közölte, hogy bízik a békés megoldásban, hozzátéve, hogy nem lenne szerencsés egy katalán "puccs".
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Twitteren arra kérte ma délután Puigdemontot, hogy ne jelentsen be olyan döntést, ami lehetetlenné tenne a párbeszédet.
Közben az október 1-jei népszavazáson látott rendőri túlkapásokra – több mint egy héttel a történtek után – reagált a 47 európai tagországot tömörítő Európa Tanács. Nils Muiznieks emberi jogi biztos sürgette a spanyol belügyminiszternél, vizsgáltassa ki a karhatalom szerinte aránytalan, felesleges fellépését.
(MNO) Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2017 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready