Magyarország azt kéri az Európai Uniótól, hogy viszonozza a Zöld-foki Köztársaság együttműködési készségét a migrációs politikában, miután a szigetország az egyetlen afrikai ország, amely visszafogadási megállapodást kötött az EU-val - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon nyilatkozva a Zöld-foki-szigetekről, ahol tárgyalt és tárgyalásokat folytat az ország vezetőivel.
Zoom
Miután az Európát délről érő migrációs nyomás oka az afrikai fegyveres konfliktusok megsokszorozódása és a kontinens nagy részét jellemző szegénység, ezért nem túlzás azt mondani, hogy ma az EU biztonsága nagy mértékben függ Afrikától – jelentette ki a miniszter. Ezért nagyon fontos, hogy az EU-nak legyenek olyan partnerei a kontinensen, amelyek hajlandók konstruktívan együttműködni vele a migráció féken tartásában.
Magyarország szorgalmazza, hogy az unió adja meg a Zöld-foki Köztársaságnak az általa kért segítséget határvédelmi erőfeszítéseihez, kössön vele kétoldalú gazdasági együttműködési megállapodást, és adjon vízumkönnyítést az ország állampolgárainak. Ezáltal a többi afrikai ország számára egyértelművé válna, hogy aki együttműködik az EU-val, aki segíti az európai biztonság helyreállítását, azt az unió is támogatja – tette hozzá.
Szijjártó Péter – miután már találkozott Ulisses Correia e Silva miniszterelnökkel, a gazdasági, valamint a kulturális miniszterrel – beszámolt arról, hogy a Zöld-foki-szigetek támogatja és érti a magyar kormány migrációs politikáját, és a keresztény közösségek megvédésének fontosságával is teljesen egyetért. Magyarország pedig kétoldalú alapon minden tőle telhetőt megtesz az együttműködés szorosabbra fűzéséért – jelentette ki.
Zoom
Ösztöndíj és Kodály-módszer
A miniszter pénteki programjában szerepelt még találkozó hivatali kollégájával, Luís Filipe Tavares külügyminiszterrel, az oktatási és a mezőgazdasági miniszterrel, valamint a parlament elnökével. Ezek keretében szerepel a programban egy oktatási együttműködési megállapodás megkötése, miszerint Magyarország jövő szeptembertől évente 10 ösztöndíjas hallgatót fogad az egyetemein a Zöld-foki-szigetekről.
Zoom
Előkészítették azt az együttműködési megállapodást is, amelyet a fővárosban, Praiában működő portugál nemzetközi nyelvi intézettel köt majd Magyarország. A zöld-foki középiskolák közül jó néhányban a zeneoktatást már a Kodály-módszer szerint végzik, és Magyarország folyamatosan támogatja a szigetország ének- és zenetanárait a módszer elsajátításában, hogy azt előbb-utóbb minden középiskolában alkalmazni tudják.
Ami a gazdasági együttműködést illeti, a magyar vízgazdálkodási, egészség- és gyógyszeripari technológiák iránt óriási kereslet van a Zöld-foki Köztársaságban, és az ország a magyar digitalizációs technológiákat is igénybe szeretné venni közigazgatásának modernizálásában – mondta Szijjártó Péter.
(MTI; Képek: KKM)