Az amerikai zsidó filmrendező nem képes szabadulni a múltbéli szexuális kalandjaitól. A most 84 éves Polanski évtizedekkel korábban elkövetett nemi erőszakoskodásainak teljes körű felderítése céljából egy Mátán ’Uziél nevű izraeli blogger a világhálón kérte jelentkezésre mindazon hölgyeket, akiket a filmrendező korábban szexuálisan bántalmazott. Jelentkezett is öt hajdani „áldozat”, akik szépen elmesélték, hogyan és miképp esett meg velük a dolog. Csakhogy Polanski rágalmazásért, és jó hírnevének csorbítása miatt följelentette az izraeli bloggert, s keresetében 1,5 millió sekelt követel tőle – értesült a Jediot Áháronot izraeli napilap.
Zoom
Roman Polanski - nem akar Izraelbe utazni (fotó: MCT)
Roman Polanski egy izraeli bíróságon jelentette föl a bloggert, miután az utóbbi izraeli állampolgár, s a zsidó államban van az állandó lakhelye. A törvények értelmében azonban a felperesnek tanúvallomás céljából mindenképpen meg kell jelennie annak a bíróságnak a színe előtt, ahol a feljelentést megtette. A filmrendező Herzlijá izraeli város bíróságának kiértesítésére válaszként közölte: abszurdnak tartja, hogy egy 84 éves, megrágalmazott embert arra kényszerítsenek, hogy az idejét és pénzét ilyen utazásokra pazarolja. A herzlijai bíróság azonban ma úgy döntött, hogy Polanskinak mindenképpen meg kell jelennie Izraelben, vagy, ha nem teszi ezt, ki kell fizetnie a perköltséget.
Mátán ’Uziél izraeli blogger állítása szerint Polanski 1969 és 1976 között összesen öt, 9 és 16 év közötti gyermek-, illetve kiskorú leány sérelmére követett el eddig nem ismert szexuális bűncselekményt. Polanski egykori áldozatainak fölkutatására és megszólaltatására a blogger IMetPolanski címen egy világhálós oldalt is létrehozott. A fölhívására a többi között jelentkezett egy Rubin nevű, most 59 éves nő, aki részletesen elmondta, hogy 16 éves korában miként támadta le őt szexuálisan a filmrendező.
Zoom
Rubin, akit 16 éves korában támadott le Polanski (fotó: Reuters)
Az izraeli bíróságon benyújtott keresetében a filmrendező a másfél millió sekel kártérítésen túl egyben kérte az izraeli férfi által írt blog és az összes ezzel kapcsolatos hír törlését a világhálóról. Ám az izraeli bíróság azzal az indokkal utasította el a filmrendező kérését, hogy előbb a blogger nyújtsa be írásban a válaszát, s a bíróság tárgyalja meg az ügyet. Polanski válaszul azt kérte, hogy a tárgyalást ejtsék meg a távollétében. Az izraeli blogger azonban ragaszkodik ahhoz, hogy az általa nyilvánosságra hozott állításokat Polanski jelenlétében tárgyalja meg a bíróság. A herzlijai bíróság azonban Polanski ezen kérését is elutasította, s egyben kötelezte a filmrendezőt, hogy egy hónapon belül fizessen meg a bloggernek mintegy 10 ezer sekelt.
Hering J. – Kuruc.info