Legkevesebb 30 ember meghalt az afganisztáni lázadók három tartományban elkövetett négy támadásában - közölték szombaton afgán tisztségviselők.
A fővárosban, Kabulban két ember meghalt, heten pedig megsebesültek szombat reggel egy öngyilkos merénylő által végrehajtott robbantásban. A merényletet, amely a NATO kabuli központja közelében történt, nem messze az Egyesült Államok nagykövetségétől és más, afgán, illetve nemzetközi szervezetek épületeitől, az Iszlám Állam szervezete vállalta magára.
Előzőleg 25 katonáját vesztette el az afgán hadsereg egy támadásban, amelyet tálib szélsőségesek indítottak péntek este egy katonai ellenőrzőpont ellen a nyugati Faráh tartomány Bala Buluk körzetében. A szombat hajnalig tartó összecsapásban a táliboknak végül sikerült elfoglalniuk az ellenőrző pontot, ahonnan minden fegyvert magukkal vittek.
Ugyanabban a körzetben kedden legalább 16 rendőr halt meg rendőrségi ellenőrzőpontok elleni két rajtaütésben.
A déli Hilmend tartományban legkevesebb három ember halt meg, 17 pedig megsebesült két támadásban. Az egyik robbantásos merénylet volt, amelyet a tartományi székhelyen, Laskargáhban hajtottak végre az afgán hírszerzés létesítményének parkolójában. A hatóságok egy halálos áldozatról és 17 sebesültről adtak hírt. A másik támadást a tartomány Nad Ali körzetében intézték a tálib fegyveresek szombat hajnalban egy katonai támaszpont ellen. Egy autóbomba működésbe léptetése után két katonát megöltek, egyet megsebesítettek - közölte a Hilmend tartományi rendőrfőnök helyettese, Bunai Hán Szarhadi.
A lázadók jelentősen fokozták az afgán biztonsági erők létesítményei elleni támadásaikat azóta, hogy a NATO 2014-ben kivonta harcoló alakulatait a közép-ázsiai országból.
(MTI)