Hagyományosan magas választási részvétel mellett zajlottak Kubában a március 11-i általános választások, a 8,9 millió szavazásra jogosult kubai állampolgár 82,9 százaléka, vagyis majdnem 7,4 millióan járultak az urnákhoz - közölte hétfőn Alina Balseiro, a szigetország választási bizottságának vezetője.
Balseiro szerint megválasztották mind a 605 jelöltet. Ennek megfelelően ismételten beválasztották a 86 éves Raúl Castro Rúz államfőt a kubai parlamentbe. Az új törvényhozás tagja az 57 éves Miguel Díaz-Canel első elnökhelyettes is, akit sokan Raúl Castro utódjaként emlegetnek az Államtanács élén.
A megválasztott képviselők között számos ismert kubai tisztségviselő nevével találkozni. A névsorban szerepel José Ramón Machado Ventura és Ramiro Valdes Menendez elnökhelyettes, Ricardo Cabrisas Ruiz, a minisztertanács elnökének helyettese és gazdasági miniszter, Bruno Rodríguez Parrilla külügyminiszter, illetve a mostani parlament házelnöke, Esteban Lazó Hernández is. Újfent a képviselők sorában lesz Raúl Castro lánya, Mariela Castro Espín is, aki a Szexuális Nevelés Országos Központjának vezetője és a ferde hajlamúak "jogainak" vezető szószólója a szigetországban.
Az új törvényhozásban egyébként ismételten többségben lesznek – ezúttal 53 százalékkal – a nők. A parlamenti választáson nem is volt várható meglepetés, már csak azért sem, mert a nyolcmillió szavazó pontosan annyi, 605 jelöltre adhatja le voksát, amennyi hely az állam legfelsőbb szervében, az alkotmányozó és törvényhozó jogkörrel is felruházott Néphatalmi Nemzetgyűlésben (Asamblea Nacional del Poder Popular) van. Az állami szervek által jóváhagyott jelölteket öt évre választják, minden körzetben csak egy jelölt indul. A jelöltek közül 548-an a Kubai Kommunista Párt tagjai, a többiek pedig átestek az egyeduralkodó párt “átvilágításán”.
Az új parlament alakuló ülésén, április 19-én választják meg a 31 tagú Államtanácsot, amelynek jelenlegi elnöke – egyben az államfő és a végrehajtó hatalmat gyakorló kormány feje – Raúl Castro, aki bátyjától, a 2016-ban elhunyt Fidel Castrótól vette át az elnöki posztot 2008-ban. Raúl Castro már korábban jelezte, hogy nem kíván újra az Államtanács elnöke lenni, de indul a parlamenti választáson egy kelet-kubai szavazókörzetben. A vasárnapi általános választáson megválasztották a 15 tartományi parlament összesen 1265 képviselőjét is.
(MTI)