Klaus Iohannis jobboldali román államfő pénteken bejelentette: megvonja bizalmát Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnöktől, alkalmatlannak tartja őt tisztsége ellátására, és lemondásra szólítja fel.
Az elnök szerint a kormányfő megkérdőjelezte a román jegybank függetlenségét, az államfő szerepét az ország külpolitikájának kialakításában, képtelennek bizonyult az állam más intézményeivel folytatott lojális együttműködésre, és csak a pártjától kapott utasításokat hajtotta végre.
Az államfő szerint az alig három hónapja tisztségben lévő Dancila alkalmatlansága sérülékennyé tette Románia kormányát, ezért távoznia kell tisztségéből. A román alkotmány szerint a kormányfőt csak a parlament válthatja le, az elnöknek semmilyen eszköze nincs ennek kikényszerítésére.
Frissítés: az országot vezető politikusbűnözők továbbra is támogatják a kormányfőjüket
Nincs oka lemondani Viorica Dancila román miniszterelnöknek, aki továbbra is élvezi a fő kormánypárt támogatását – jelentette ki pénteken Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök.
A román szociálliberális koalíció fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét kihallgatták pénteken az ügyészségen egy ellene zajló korrupciós eljárásban. Az ügyészség előtt újságíróknak leszögezte: Dancila kormánya a parlamenttől kapott megbízást, és a kormányfő továbbra is élvezi a parlamenti többség támogatását.
Dragneát azt követően kérdezték újságírók, hogy pénteken Klaus Iohannis román elnök nyilvánosan lemondásra szólította fel a miniszterelnököt.
Az elnök felszólítását Calin Popescu Tariceanu, a szociáldemokraták kisebb koalíciós partnere, a liberális ALDE elnöke is helytelenítette. Mint mondta, a kormánynak a parlament szavaz bizalmat, és csak a törvényhozói testület dönthet arról, hogy ezt a bizalmat megvonja a kabinettől, vagy sem. „Azt hiszem, hogy az elnök nem ismeri jól az alkotmányt” – kommentálta ironikusan Tariceanu az elnöki felszólítást.
2. frissítés: semmi okát nem látja
Nem mond le tisztségéből Viorica Dancila román miniszterelnök. A Klaus Iohannis államfő által lemondásra felszólított kormányfő a Romania TV hírtelevíziónak adott péntek esti interjúban kijelentette: semmi okát nem látja annak, hogy leköszönjön.
„Míg a kormánykoalíció támogatását élvezem, s mivel az elmúlt három hónap kormányzása során jó eredményeket értünk el, semmi okát nem látom annak, hogy lemondjak” – idézte az Agerpres hírügynökség a miniszterelnököt.
A kormányfő úgy vélte: semmi szükség nem volt arra, hogy Iohannis elnök bejelentse bizalma megvonását. Ez szerinte a nemzetközi téren a Romániába vetett bizalom gyengülését eredményezheti. Megjegyezte: Romániát partnerei stabil országnak kell hogy lássák, amelybe befektethetnek, s ahová bizalommal utazhatnak.
A miniszterelnök sértőnek találta az államfő rá vonatkozó kijelentéseit. Közölte: azért utasította el, hogy eleget tegyen az elnök meghívásának, és péntek délelőtt tárgyalni menjen a Cotroceni palotába, mert az elnök olyan hangnemben fogalmazta meg a korábbi nyilatkozatait, mint a tanár, aki egy leszidásra berendeli a házi feladata elkészítését elmulasztó diákot.
(MTI)
Korábban írtuk: Bukarestben politikai vihart kavart Viorica Dancila román miniszterelnök tegnap befejeződött kétnapos izraeli villámlátogatása. Klaus Iohannis államelnök ugyanis azzal vádolja a kormányfőt, hogy Dancila előzőleg nem kérte az ő engedélyét az utazáshoz. Dancila azután utazott Izraelbe, miután a román kormány bejelentette, hogy Bukarest áthelyezi a nagykövetségét Jeruzsálembe. Iohannis a kormány bejelentésére reagálva kijelentette, hogy Románia számára nemzetbiztonsági kockázatokkal járhat a nagykövetségnek a vitatott nemzetközi státuszú Jeruzsálembe történő áthelyezése – írja az izraeli Jediot Áháronot.
Zoom
Viorica Dancila és Ruvi Rivlin Jeruzsálemben (fotó: Reuters)
Viorica Dancila román miniszterelnök kétnapos villámlátogatást tett Izraelben, ahol vendéglátóival elsősorban hazája nagykövetségének Jeruzsálembe történő áthelyezéséről, illetve az ezért járó gazdasági juttatásról tárgyalt. Amint azt portálunk is megírta, a román kormány néhány nappal ezelőtt nyilatkozatban jelentette be, hogy Románia áthelyezi nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe. Arról is hírt adtunk, hogy Klaus Iohannis romániai államelnök viszont ellenzi, és megfontolandónak tartja az átköltöztetést, mert szerinte ez nemzetbiztonsági kockázattal is járhat.
Zoom
Viorica Dancila a a Jád Vásém Holokauszt Emlékközpontban (fotó: AFP)
Klaus Iohannis már tegnap támadta Dancila miniszterelnököt, amiért az államelnök, tehát az ő engedélye nélkül utazott Izraelbe a nagykövetség áthelyezéséről tárgyalni. A román kormányfő az izraeli villámlátogatása során elzarándokolt a jeruzsálemi Jád Vásém Holokauszt Emlékközpontba, a Kelet-Jeruzsálemben levő Siratófalhoz, és megbeszélést folytatott a többi között Ruvi Rivlin zsidó államelnökkel. A Jediot Áháronot híre szerint Iohannis azt is Dancila szemére vetette, hogy nem közölte előre, hogy Izraelbe látogat, s az útját „abszurd titkolózás lengte körül”. (Csak megjegyezzük, hogy portálunk még a látogatás napját is jó előre megírta – H. J.)
Zoom
A román miniszterelnök a Siratófal bejáratánál (fotó: AFP)
Hering J. – Kuruc.info