Vilmos herceg még ebben a hónapban Jordániába, Izraelbe, illetve a megszállt Kelet-Jeruzsálembe és Rámalláhba látogat. Szentföldi útja során szeretné tiszteletét tenni többi között a Szent Sír-bazilikában és a Mária-Magdolna orosz ortodox templomban. Csakhogy az említett szent helyek az Izrael által megszállt Kelet-Jeruzsálemben vannak, ezért Vilmos herceg az ottani látogatását egyezteti a Palesztin Nemzeti Hatósággal. Dáni Ájálon volt izraeli külügyminiszter-helyettes a herceg döntését „jellegzetes brit pofátlanságnak” nevezte – írja az FM 103 rádióra hivatkozva a Má’áriv című lap és a usnews.com hírportál.
Zoom
Vilmos herceg (fotó: Hannah McKay)
Dáni Ájálon volt izraeli külügyminiszter-helyettes pofátlannak nevezi Vilmos herceget, mert nem hajlandó Izrael integráns részeként elismerni a megszállt Kelet-Jeruzsálemet, s az ottani látogatása előtt jelképesen egyeztetni kíván a Palesztin Nemzeti Hatósággal. A herceget pofátlannak nevező Dáni Ájálonnal kapcsolatban emlékeztetnünk kell arra az esetre, amikor 2010-ben külügyminiszter-helyettesként magához kérette Ahmet Oguz Celikkol Izraelben akkreditált török nagykövetet, s a megalázás szándékával a „vendéglátó” két zsidó székénél jóval alacsonyabb kanapéra ültette. (Törökországnak akkor éppen az volt az „antiszemita” bűne, hogy tiltakozott a Mavi Marmara nevű török segélyszállító hajó fedélzetén végrehajtott izraeli gyilkolászás ellen – H. J.)
Zoom
Vilmos herceg és Katalin zsidókkal parolázik
A „jó modorú” Dáni Ájálon tegnap az FM 103 nevű izraeli rádióban Vilmos herceg izraeli látogatásának kelet-jeruzsálemi állomásáról szólva ezt mondta: „Vilmos hercegnek ezt a lépését jellegzetes brit pofátlanságként értékelem, s fölszólítom (sic!) az izraeli politikusokat, hogy bojkottálják ezt a látogatást. A diplomácia világában ugyanis nem elfogatott módon ő kívánja meghatározni nekünk, hogy hol van Palesztina fővárosa. Számomra az lett volna az elfogadható, ha a herceg előre bejelenti, hogy Kelet-Jeruzsálemet minden politikai konnotáció nélkül kívánja felkeresni”, jelentette ki a zsidó politikus, majd ezt követően Kelet-Jeruzsálem hovatartozására vonatkozó szerződéseket is fölemlegetve rosszallóan megállapította: „Csakhogy a herceg útitársnak maga mellé veszi a palesztinokat, mintha ezzel az összes létező egyezményekkel ellentétben elismerné, hogy ez a territórium az ő tulajdonuk.”
Zoom
Dáni Ájálon (balról az 1.) és szemben a „mélytörök” nagykövet
A rádióműsorban a volt izraeli külügyminiszter-helyettes azt is kifejtette, hogy miért tartaná helyesnek Vilmos herceg látogatásának bojkottálását: „Nem hiszem, hogy a látogatás bojkottálása komolyabb gondot okozna nekünk a britekkel való kapcsolatunk terén (Ismerve a londoni politikai széljárást, mi sem hisszük – H. J.) A bojkott viszont precedenst teremthet. Mert ha Vilmos herceg személyében a hivatalos Nagy-Britannia képviselőjének megengedjük, hogy Jeruzsálemben csak a Palesztin Nemzeti Hatóság engedélyével tegyen látogatást, ezzel mi teremtünk veszedelmes precedenst. Utána ugyanis jöhetnek majd Izraelbe az Európai Unió országainak külügyminiszterei, vagy Latin-Amerikából, akik könnyen arra a következtetésre juthatnak, hogy valójában nem Izrael az ura Kelet-Jeruzsálemnek.”
Zoom
A Mária Magdolna orosz ortodox templom az Olajfák hegyén
Vilmos herceg júniusban négynapos közel-keleti útja során előbb Jordániába, majd onnan a Palesztin Nemzeti Hatóság területére és Izraelbe folytatja útját. Rámalláhban fogadja őt Mahmúd ’Abbász palesztin elnök, Nyugat-Jeruzsálemben pedig Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnökkel folytat megbeszélést. Vilmos herceg a brit királyi udvar első jelentős személyisége, aki hivatalos látogatást tesz Izraelben és a palesztin területeken.
Zoom
Jelizevata Fjedorovna nagyhercegnő márványkoporsóban, a Mária Magdolna-templomban
A Vilmos herceg által Kelet-Jeruzsálemben felkeresni kívánt Mária Magdolna orosz ortodox templomról és annak kriptájában eltemetett, illetve fenn a hajóban egy üvegfedelű fehér márványkoporsóban nyugvó két nevezetes személyekről a látogatással kapcsolatban mindenképpen említést kell tennünk. A hét hagymakupolás, aranyozott tetejű Mária Magdolna-templom az Olajfák hegyének nyugati lejtőjén, a Dominus Flevit-templom és az Agónia-bazilika között, a Getszemáni kert felső peremén épült, s Jeruzsálem egyik legismertebb látványossága. A templomot 1888-ban építtette III. Sándor cár. Lenn, a kriptában a brit királyi család tagja, az 1969-ben elhunyt Alice von Battenberg, Fülöp herceg édesanyja, II. Erzsébet anyósa, tehát Vilmos herceg dédanyja nyugszik. Míg fönn, a templomban, üvegfedelű fehér márványkoporsóban egy távolabbi, ám Vilmos herceg dédanyjánál jóval nevezetesebb rokon, Jelizevata Fjedorovna nagyhercegnő, az orosz ortodox egyház szentje, mártírja van örök nyugalomra helyezve.
Zoom
Alice von Battenberg, Vilmos herceg dédanyjának sírja az altemplomban
A Vilmos herceg által az Olajfák hegyén rövidesen meglátogatandó két híres személyről később még szólunk, s most csak kettőjük és a zsidók kapcsolatát említjük meg futólagosan. A kriptában nyugvó Alice von Battenberg, a herceg dédanyja, Görögország második világháborús német megszállása idején királyi hercegnő minőségében bújtatott egy Cohn nevű zsidó családot, amiért a Jeruzsálemi Jád Vásém Holokauszt Emlékközpont a Népek Igaza kitüntetésben részesítette. A templom felső részében, a márványkoporsóban nyugvó távolabbi rokon, Jelizevata Fjedorovna apáca rendalapító, szent és mártír nagyhercegnő, valamint a cári család más tagjainak gyilkosai orosz- és magyarországi bolsevik zsidók voltak közel száz évvel ezelőtt, 1918. július 18-án, Alapajevszk városban.
Hering J. – Kuruc.info
Frissítés: A Siratófalat áttolhatnák a Sion-hegyre
Tovább gyűrűzik Vilmos herceg szentföldi, pontosabban az Izrael által megszállt Kelet-Jeruzsálemben teendő látogatásának ügye. Az izraeli hírközlők kiemelik, hogy a látogatásnak azért is nagy a jelentősége, mert a herceg személyében a brit királyi család tagja első ízben látogat el Izraelbe és a palesztin területekre. Igaz, hogy 2011-ben Károly herceg trónörökös részt vett Simon Peresz elnök temetésén, meglátogatta az apai nagyanyja sírját az Olajfák hegyén, ám ez nem számított hivatalos látogatásnak. Izraelben azon háborognak, hogy a brit királyi udvar Vilmos hercegnek az Olajfák hegyén és a többi szent helyen - így a Siratófalnál - teendő látogatását továbbra is a Palesztin Nemzeti Hatóság területén tervezett látogatása részeként kezeli - írja a Jediot Áháronot.
Zoom
Vilmos herceg - történelmi út előtt (fotó: Reuters)
Ma már az is ismert, hogy Vilmos herceg június 25-én érkezik Izraelbe, ám a királyi udvar köti az ebet a karóhoz, azaz a megszállt Kelet-Jeruzsálemben levő keresztény, muszlim és zsidó nevezetes szent helyeket továbbra is a Palesztin Nemzeti Hatóság területén tervezett látogatás keretében kívánják megejteni. Brit részről magyarázatként – vagy éppen magyarázkodásképpen – hangsúlyozzák, hogy Vilmos herceg egykoron Nagy-Britannia királya, s egyben az anglikán egyház legfőbb világi vezetője is lesz, ezért neki különösen oda kell figyelni Kelet-Jeruzsálem nemzetközi státuszának tiszteletben tartására.
Zoom
A Siratófal, fölötte az aranykupolás Szikla-mecset, s még feljebb az Olajfák hegye (fotó: wikkimedia.com)
Izraelben viszont azt hangsúlyozzák, hogy nincs zsidóbb és izraelibb a Siratófalnál, s ezért még a londoni Külügyminisztériumban is óvakodnak attól, hogy a Siratófalat is a Palesztin Nemzeti Hatóság hatáskörébe sorolják, azaz megszállt palesztin területnek minősítsék. Éppen ezért a brit Külügyminisztériumban és a királyi udvarban a látogatás előtt tíz nappal valamilyen áthidaló, mindenkit megnyugtató szövegváltozaton gondolkodnak. A királyi udvar zsidókkal való barátsága közismert, de nyíltan – mint például Nagy Andor, hazánk tel-avivi nagykövete – ők sem merik figyelmen kívül hagyni a megszállt területekre vonatkozó nemzetközi törvényeket.
Zoom
A Sion-hegy Jeruzsálemben (fotó: gmann.blog)
Az áthidaló szövegváltozat kiötlése viszont nem lesz könnyű feladat, mert a Jeruzsálem óvárosbeli muszlim negyedben álló Siratófal a jelenleg hatályos nemzetközi jog, s több ENSZ-határozat értelmében megszállt terület, amelynek jövőbeni hovatartozásáról nemzetközi bábáskodással az érintett feleknek tárgyalásokat kellene folytatniuk. De mivel Vilmos látogatása vészesen közeleg, átmeneti és mindenki számára megnyugtató megoldásként azt javasoljuk: a Siratófalat a herceg látogatása idejére, ideiglenesen tolják át a szent város izraeli részébe, például a közeli Sion-hegyre.
H. J. - Kuruc.info