Kabulban ünnepelte a tálib szélsőséges mozgalom tucatnyi tagja a ramadán muszlim böjti hónapot lezáró íd al-fitrt, civilek szelfiztek és ölelkeztek az egyébként az afgán kormány ellen fegyveres harcot folytató szélsőségesekkel – közölte az afgán rendőrség szombaton. A tálibokkal Vísz Ahmad Barmak afgán belügyminiszter is találkozott.
A tálibok korábban meglepetésszerűen bejelentették, hogy három napig felfüggesztik a fegyveres harcot az afgán kormányerőkkel szemben a pénteken kezdődött íd al-fitr alkalmából. Ennek előzménye, hogy a kabuli vezetés a múlt héten feltétel nélküli fegyverszünetet rendelt el az ünnep alkalmából, június 12. és 20. között. A szélsőségesek mindazonáltal aláhúzták, hogy a fegyverszünet nem vonatkozik a külföldi fegyveres erőkre.
Zoom
Vísz Ahmad Barmak afgán belügyminiszter (j3, fekete zakóban) a tálibokkal
A Reuters brit hírügynökség jelentése szerint több tucat fegyvertelen, hagyományos fejdíszt viselő tálib lépett be Kabulba a főváros déli és dél-keleti kapuin. A környéken forgalmi dugók keletkeztek, ahogy az emberek megálltak fényképezkedni és üdvözölni a szélsőségeseket. Az internetre feltöltött videók és képek arról tanúskodnak, hogy a tálibok jó hangulatban vonultak be a fővárosba, ölelkeztek és együtt szelfiztek a civilekkel. A kabuli rendőrség szóvivője tudatta: a tálibok letették fegyvereiket a városkapuknál, amiket vissza is kapnak távozásukkor.
A Tolonews afgán hírtelevízió jelentése szerint a szélsőségesekkel Vísz Ahmad Barmak afgán belügyminiszter is találkozott Kabulban, amiről ugyancsak készültek szelfi fotók.
Békülékenyebb jövőben reménykedik az afgán elnök
Máshol is sor került a precedens nélküli ünneplésre, Kunduz városában, Kabul tartomány déli részén, illetve Logar, Zábul és Vardak provinciákban a kormányerők katonái és a tálibok üdvözölték egymást és együtt fotózkodtak. Maszúd Azizi belügyminiszter-helyettes rámutatott, hogy az idei a legbékésebb íd al-fitr, az egész országra hatályos tűzszünetet senki sem sértette meg. Hilmend, Kandahár és Zábul tartományok kormányzói közölték: az utóbbi 24 órában nem történt erőszakos cselekmény az ellenséges felek között.
Asraf Gáni afgán elnök reményének adott hangot, hogy a háromnapos tűzszünet az ellenségeskedés tartós felfüggesztésének az előszele, és sürgette a tálibokat, hogy üljenek le tárgyalni a kormánnyal. A tálibok az amerikai megszállás óta harcolnak a Nyugat-barát kormány és a külföldi fegyveres erők ellen Afganisztánban, ennek során az idei évben jelentős csapásokat mértek az afgán biztonsági erőkre.
(MTI)